Slovenija

Je sodstvo politično vodeno ali ni?

STA/M.J.
5. 5. 2014, 17.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsednice in predsedniki slovenskih sodišč so na današnjem posvetu v Ljubljani sprejeli skupno izjavo, v kateri so odločno zavrnili očitke o kakršnikoli politični motiviranosti svojega delovanja ter podprli pravico in dolžnost vsakega sodnika, da odloča neodvisno, skladno z ustavo in zakonom ter po lastni vesti.

Svet24

V izjavi soglašajo s stališčem Sodnega sveta, da lahko sodniki moralno moč in integriteto slovenskega sodstva najbolj zavarujejo tako, da kljubujejo pritiskom nosilcev političnega odločanja in medijev in pri odločanju v vsakem posameznem primeru ohranijo osebno pokončnost in zavezanost pravičnosti in pravu.

Sodni svet se je minuli teden odzval na izjave predsednika SDS Janeza Janše po pravnomočni sodbi v zadevi Patria, s katero je bil obsojen na dve leti zapora. Predsednice in predsedniki sodišč konkretnega primera sicer ne omenjajo, v izjavi pa ugotavljajo, da zlasti v primerih, kjer so udeležene družbeno vplivne osebe, pogosto prihaja do neodmerjenih reakcij, ki merijo na izpodbijanje verodostojnosti tako posamezne odločitve kot tudi sodstva kot celote. Dodajajo, da so z vidika osebne prizadetosti obravnavanega ali obsojenega posameznika takšne izjave morda lahko razumljive. A hkrati opozarjajo na možne posledice.

Ravno takšni odzivi namreč po njihovih navedbah uživajo visoko pozornost javnosti ter pomembno vplivajo na splošno zaupanje, kot tudi ravnanje drugih posameznikov v njihovih sodnih postopkih. Na najširši ravni pa lahko vodijo tudi do nadaljnjih slabo premišljenih zakonskih in sistemskih rešitev, ki bi zaradi zasledovanja partikularnih interesov utegnile v prihodnosti ponovno negativno vplivati na delovanje sodnega sistema in posledično pravne države kot celote.

"Sodstvo ne more in se ne bo spuščalo na raven političnega diskurza," so med drugim zapisali v izjavi in dodali, da merilo kakovosti odločitve v konkretni zadevi ne sme biti zadovoljstvo posameznika z njenim izidom. Pri tem opozarjajo, da je pravilnost in zakonitost vsake posamezne sodne odločbe mogoče preizkusiti le v postopku s pravnimi sredstvi, saj jih sodstvo ne more niti komentirati niti obravnavati izven zakonsko določenega postopka.

Sicer pa v izjavi izpostavljajo tudi, da se delovanje slovenskih sodišč in sodstva kot celote v zadnjih letih občutno izboljšuje, kar ugotavljata tako domača kot tuja strokovna javnost. Ne glede na siceršnji trud in delovanje, pa so poleg notranjih dejavnikov za zaupanje javnosti izrazito pomembni tudi zunanji dejavniki, vključno z obravnavo sodstva v javnosti, opozarjajo v izjavi.