Črna kronika

Tihotapec z orožjem v zapor za 10 mesecev

J.P.
5. 5. 2014, 15.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Dne 23. 4. 2014 v popoldanskem času, so uslužbenci Carinskega urada Maribor, mobilnega oddelka, na cesti G9 v bližini Mednarodnega mejnega prehoda Gruškovje, ustavili in kontrolirali 35-letnega državljana BiH, voznika osebnega vozila znamke VW Passat, bosanskih registrskih oznak, ki je pred tem vstopil v Republiko Slovenijo na navedenem mejnem prehodu.

Pri temeljitem pregledu vozila so uslužbenci Carine odkrili štiri avtomatske puške kalibra 7,62  mm (vojaško orožje - spada v katergorijo A6) s pripadajočimi okvirji napolnjenimi s po 30 naboji in polavtomatsko pištolo kalibra 7,62 mm (pištola - spada v kategorijo B1) s pripadajočim okvirjem z 8 naboji. Predmeti so bili najdeni v predhodno prirejenem prostoru navedenega vozila. 

Voznika so cariniki, skupaj z zaseženimi predmeti, predali v nadaljnji postopek policiji. Zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja Nedovoljene proizvodnje in prometa orožja ali eksploziva po členu 307/II-I Kazenskega zakonika (KZ-1), so mariborski kriminalisti osumljenca  privedli na zaslišanje k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča na Ptuju, ki je zanj odredil pripor. 

Voznika so cariniki, skupaj z zaseženimi predmeti, predali v nadaljnji postopek policiji.

V nadaljevanju postopka je osumljeni državljan BiH krivdo priznal. O tem je bil sestavljen sporazum o priznanju krivde, ki ga je Okrožno državno tožilstvo na Ptuju posredovalo Okrožnemu sodišču na Ptuju, V sporazumu sta se tožilstvo in osumljenec sporazumela o višini kazni (10 mesecev zapora).

ODT na Ptuju je v sporazumu predlagalo tudi odvzem zaseženih predmetov. O vsebini navedenega sporazuma bo odločalo Okrožno sodišče na Ptuju in bo v zadevi določilo s sodbo.