Svet

Župan od premiera zahteva 40.000 evrov zaradi duševnih bolečin

STA/J.P.
24. 4. 2014, 11.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zagrebški župan Milan Bandić je vložil zasebno tožbo proti hrvaškemu premieru Zoranu Milanoviću, s katero zahteva 300.000 kun (40.000 evrov) odškodnine za duševne bolečine zaradi izjav predsednika vlade v obdobju okoli lanskih lokalnih volitev.

Zagrebški župan toži Milanovića zaradi izjav na hrvaški javni televiziji, da bodo morali v Zagrebu sodelovati z demokratično izbrano oblastjo, čeprav so v njej ljudje, ki bi jih bilo treba zaradi korupcije in klientelizma odstraniti.

Reuters
Ob tem Bandića ni izrecno omenjal, a je bilo iz konteksta izjav predsednika hrvaške vlade mogoče sklepati, da ima v mislih zagrebškega župana, ki je lani dobil še en županski mandat.

Posledice Milanovićevih izjav so se odrazile ne samo na Bandićevem duševnem stanju, temveč tudi na celotnem stanju njegovega dela ter na njegovem ugledu ter ugledu njegove družine, je v tožbi zapisal Bandićev odvetnik Krešimir Krsnik.

Zagrebški župan je napovedal, da bo zahtevano odškodnino dal v dobrodelne namene.

Bandić je tožil tudi glavnega direktorja Hrvaške radiotelevizije (HRT) Gorana Radmana, ker ni objavil njegove zahteve za popravek Milanovićevih izjav. Na podlagi Bandićevih tožb pa se bo pred sodiščem znašlo tudi več novinarjev in urednikov HRT in časnika Novi list, ki so posredovali sporne Milanovićeve izjave.

Župan Bandić je bil jezen, ko so hrvaški mediji v sredo poročali o njegovi tožbi, češ da gre za nedemokratično obnašanje medijev in spodrsljaj pravne države, ki dovoli objavo vsebine zasebnih tožb.

Iz časnika Jutarnji list, ki je prvi objavil tožbo, so danes sporočili, da je odnos med županom največjega hrvaškega mesta, ki ima premierske ambicije, in aktualnim predsednikom vlade vprašanje javnega interesa. Kot nedemokratično so ocenili obnašanje Bandića, ki se je odločil za tožbo proti svojemu političnemu nasprotniku.

Milanović je podpiral Bandićevo vodenje Zagreba do kampanje za predsedniške volitve leta 2009. Takrat je zagrebški župan kljub odločitvi SDP, da bodo podprli enega samega kandidata, Iva Josipovića, kandidiral za predsednika države.

Bandića so nato izključili iz socialdemokratov, v drugem krogu volitev januarja 2010 pa je krepko izgubil proti Josipoviću.