Svet

Obama ne izključuje novih sankcij proti Rusiji

STA/J.P.
24. 4. 2014, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je danes opozoril, da Rusija ne spoštuje dogovora glede krize v Ukrajini, ki so ga sprejeli prejšnji teden na štiristranskem srečanju v Ženevi. Ob tem ni izključil možnosti novih sankcij proti Moskvi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

"Obstajala je možnost, da bo Rusija po srečanju v Ženevi ubrala pametnejšo pot. A doslej še ni spoštovala dogovora," je poudaril ameriški predsednik med obiskom na Japonskem. Dodal je, da oboroženci na vzhodu Ukrajine še vedno zasedajo zgradbe, ustrahujejo ljudi, ki se ne strinjajo z njimi in destabilizirajo regijo, Rusija pa še ni posredovala.

Po drugi strani ukrajinske oblasti po besedah Obame spoštujejo dogovor iz Ženeve in so med drugim sprejele zakon o amnestiji ter vrsto reform.

Ukrajinska vlada pa je med drugim obljubila amnestijo za protestnike in tiste, ki bodo zapustili zasedena poslopja ter druga javna mesta in položili orožje.

Obama je še dejal, da so ZDA proti Rusiji zaradi krize v Ukrajini že sprejele vrsto sankcij, da pa ne izključuje možnosti uvedbe še strožjih, če Moskva ne bo spoštovala dogovorov. Je pa poudaril, da krize v Ukrajini ne bodo reševali z vojaškimi sredstvi.

ZDA, EU, Ukrajina in Rusija so v Ženevi pred tednom dni dosegle dogovor za pomiritev razmer na vzhodu Ukrajine. Pogajalci so pozvali k takojšnjemu širokemu nacionalnemu dialogu v Ukrajini in enoglasno obsodili vse izraze ekstremizma ter oblike diskriminacije in verske sovražnosti. Dogovorili so se, da se morajo vse nezakonite oborožene skupine razorožiti in da morajo vse nezakonito zasedene stavbe preiti nazaj v roke legitimnih lastnikov. Ukrajinska vlada pa je med drugim obljubila amnestijo za protestnike in tiste, ki bodo zapustili zasedena poslopja ter druga javna mesta in položili orožje.