Svet

Frančišek ob veliki noči poziva k miru v Ukrajini in Siriji

STA
20. 4. 2014, 12.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Papež Frančišek je danes v tradicionalnem blagoslovu mestu in svetu (urbi et orbi) ob veliki noči na Trgu svetega Petra v Vatikanu pozval k mirni rešitvi ukrajinske krize. Pred okoli 150.000 zbranimi verniki se je zavzel tudi za mir v Siriji.

Reuters

Spomnil je, da letos veliko noč katoličani in pravoslavci praznujejo hkrati. "Bog, prosimo te, razjasni in daj navdiha pobudam za umiritev razmer v Ukrajini, da bi vse strani od podpori mednarodne skupnosti naredile vse za preprečitev nasilja in obnovo države v duhu enotnosti in dialoga."

Sprte strani v Siriji je Frančišek pozval, naj bodo pogumne in se začnejo pogajati za mir. Kot je dejal, morajo nehati sejati smrt med ljudmi, ki se ne morejo braniti. Sirski konflikt je doslej terjal že prek 130.000 smrtnih žrtev.

Papež se je spomnil tudi žrtev epidemije ebole v zahodni Afriki, ki se, kot je opozoril, štiri zaradi izjemne revščine in pomanjkanja zdravstvene oskrbe.

Pred tem je dopoldne papež na Trgu svetega Petra v Vatikanu pred tisoči vernikov iz vsega sveta daroval velikonočno sveto mašo. Po poročanju tujih tiskovnih agencij se je na trgu zbralo okoli 150.000 ljudi.

Za 77-letnega Frančiška je to druga velika noč, odkar je marca lani postal papež.

Prihodnjo nedeljo v Rimu spet pričakujejo množice ljudi, po napovedih celo več milijonov. Udeležili se bodo slovesnosti ob razglasitvi papežev Janeza Pavla II. in Janeza XXIII. za svetnika.