Svet

Več kot 20 mrtvih v napadu

STA/M.J.
18. 4. 2014, 08.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Oboroženi napadalci so v četrtek napadli oporišče Združenih narodov v mestu Bor v Južnem Sudanu, pri tem pa je bilo ubitih najmanj 20 ljudi, še 70 jih je bilo ranjenih, je danes povedala ameriška veleposlanica pri ZN Samantha Power.

Reuters

Kaj je sprožilo napad, zaenkrat ni znano; Združeni narodi so pred Powerjevo sporočili, da napad ni bil izzvan, da pa so napadalci ranili "več deset" civilistov, domnevno iz rivalskega plemena, preden so jih pripadniki modrih čelad po srditi bitki uspeli pregnati, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V zavarovanem oporišču ZN je sicer kar okoli 5000 civilistov, ki so si tam poiskali zatočišče pred krvavimi spopadi v tej afriški državi, ki trajajo že več kot štiri mesece. V središču teh spopadov med rivalskimi plemeni je prav mesto Bor.

Kot je povedala Powerjeva, so oboroženci oporišče ZN napadli celo s protitankovskimi izstrelki, da so lahko vdrli v notranjost, nato pa so streljali vse povprek po civilistih znotraj oporišča. Zatrdila je, da bodo ZDA skupaj z zavezniki ugotovile, kdo je odgovoren za ta nesprejemljiv napad na misijo ZN v Južnem Sudanu, ki bi morala biti nedotakljiva, in jih pripeljali pred roko pravice.