Črna kronika

Nadaljuje se reševalna akcija

STA/M.J.
18. 4. 2014, 08.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Dva dni po nesreči trajekta ob obalah Južne Koreje, po kateri še vedno pogrešajo 268 ljudi, večinoma dijake, se nadaljuje obsežna reševalna akcija. Južnokorejska televizija KBS je poročala, da so danes štirje potapljači prvič uspeli priti v notranjost trajekta, vendar uradne potrditve ni bilo. Doslej so našli 28 mrtvih.

Reuters

Vsa nova trupla, ki so jih našli, so plavala na morju, so povedali pri obalni straži, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Medtem se skupine potapljačev izmenjujejo, da bi prišli v notranjost trajekta. Obstaja namreč - čeprav le majhno - upanje, da bi še našli preživele, ujete v zračne žepe.

V kobilico, ki še edina glede iz morja, so naredili luknje in skoznje spustili cevi s kisikom, da bi pomagali morebitnim preživelim, pa tudi da ohranjajo trajekt na vodi.


Kakih 500 potapljačev ima težko nalogo, saj so vremenske razmere izjemno težke zaradi dežja, megle in močnih morskih tokov.

Na območju so tudi trije reševalni žerjavi, da bi dvignili trajekt ali pa ga prestavili na območje z manj močnimi tokovi. Tega sicer ne bodo storili, dokler ne bodo prepričani, da na trajektu ni več preživelih.

Od 452 ljudi, ki so bili na trajektu Sewol, ko je potonil v sredo zjutraj, so rešili le 179 ljudi. Od srede niso našli novih preživelih.

Trajekt je bil iz mesta Incheon blizu prestolnice Seul na poti na turistični otok Jeju. Na njem je bilo tudi 375 dijakov in 15 učiteljev s srednje šole v kraju Anson blizu Seula, ki so bili na šolskem izletu.

Starši so jezni in razočarani, saj so prepričani, da za iskanje njihovih otrok ni bilo dovolj narejeno. Ob tem so v četrtek prišla v javnost pričevanja prič, ki kažejo, da mnogi potniki niso imeli priložnosti za rešitev, saj so sledili navodilom posadke, naj ostanejo na svojih mestih, ker da pomoč prihaja.

Na drugi strani pa so kapetan trajekta Lee Joon Seok in večina od 28 članov posadke preživeli. Kapetan je bil med tistimi, ki so s trajekta zbežali, še preden je potonil. V četrtek so ga zaslišali kot osumljenca. Opravičeval se je žrtvam in svojcem, vendar pa ni dal jasnih pojasnil o vzroku nesreče.

Državni tožilec Park Jae-Eok je danes povedal, da prve preiskave kažejo, da je trajekt v času nesreče vodil tretji častnik. Kapetan ladje je bil takrat "v ozadju".