Slovenija

Napis Tito na Sabotinu ponovno deli prebivalce Goriške

STA/M.J.
18. 4. 2014, 08.21
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Napis Tito na novogoriškem hribu Sabotin je bil zadnja leta razmetan in zarasel s podrastjem. Letos so ga aktivisti ponovno očistili in uredili. A je med prebivalci Goriške na obeh straneh državne meje že sprožil različne odzive, med katerimi so tudi javne osebnosti, ki obsojajo to dejanje in z njim "poveličevanje komunističnega diktatorja".

Profimedia

Na predvečer dneva zmage, to je 8. maja, nameravajo aktivisti ob napisu pripraviti krajšo slovesnost, na kateri bo spregovoril član predsedstva ZZB NOB Slovenije Milan Gorjanc, napis pa bo zažarel ob pomoči bakel.


Zadnje spreminjanje napisa na Sabotinu se je zgodilo pred letom dni. 2. marca je skupina aktivistov Vseslovenske ljudske vstaje napis preoblikovala v VSTAJA. Dve noči kasneje so ga še prebarvali z apnom.

Znova so se oglasili tudi nasprotniki napisa, ki so v izjavi goriških javnih osebnosti zapisali, da "z zaskrbljenostjo ugotavljamo, da je z ravnanji, kot je ponovno vzpostavljanje Titovega kulta, ogroženo krhko ravnovesje v našem narodu. To neevropsko hujskaško početje usodno razdvaja slovenske ljudi na obeh straneh meje in ogroža obstoj našega naroda".

Po njihovem mnenju je ponovna vzpostavitev napisa Tito v nasprotju z razsodbo ustavnega sodišča, ki je leta 2011 razsodilo, da je poimenovanje ljubljanske ulice po jugoslovanskem voditelju protiustavno, zato je "v nasprotju z duhom slovenske ustave in vrednotami civilizirane demokratične Evrope".

Gre za nedostojno in nehumano provokacijo, ki nima nobene podlage v slovenskem pravnem in ustavnem redu, zato pristojne organe pregona in institucije pravne države pozivajo, da ustrezno ukrepajo in preprečijo nelegalen poseg v prostor na Sabotinu.

dk



Napis Naš Tito so v čast maršalu Titu postavili leta 1978 ob velikem shodu jugoslovanskih mladincev v Novi Gorici. Črke so visoke 25 metrov, v dolžino pa meri napis skoraj sto metrov. Grmičevje ga je že skoraj preraslo, ko so ga neznanci tik pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo obnovili, po pridruženem članstvu pa ga je zamenjal napis SLO.

V marcu 2005 so napis SLO spet spremenili v Naš Tito, nekaj dni kasneje so ga spremenili v Naš Fido. Napis so že naslednji dan spremenili nazaj v Naš Tito. Od pomladi 2006 so se vojne z napisi nadaljevale, neznanci so spremenili napis v Naš Tigr, kasneje zopet v Naš Tito. Parcelo na Sabotinu, kjer je stal napis, je kupil nekdanji poslanec SDS Ivo Hvalica, pobudnik za odstranitev napisa. Kot lastnik parcele se je odločil, da ga na njej ne želi imeti in tako je veljalo kar nekaj let.