Svet

Groza v Iraku: Poroke in seks odslej tudi z mlajšimi od 9 let

N.J.
10. 4. 2014, 18.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Otroci, mlajši od 9 let, se bodo v Iraku lahko poročili, od 'žena' pa bodo možje kljub temu, da so to še otroci, lahko zahtevali spolne usluge, njihova dolžnost pa je ustreči možu. Aktivisti, ki se borijo za pravice žensk in otrok, so že na nogah.

Nova pravila v Iraku naj bi dovoljevala tudi poroke z mlajšimi od devet let, poročajo tuji mediji. Gre za eno zadnjih potez oblasti pred izvedbo volitev. Spremembo zakonodaje je potrdila že vladajoča koalicija, zdaj pa se trudijo pritegniti še preoostale, da bi lasovali 'za'. Dosedanja zakonodaja določa, da se lahko poročijo le starejši od 18 let, lahko pa tudi od 15. leta dalje, če na to pristanejo otrokovi skrbniki. Zakonodaja, znana kot 'Jaafari law', uvaja pravila, skoraj enaka tistim, ki veljajo v sosednjem Iranu.

 

Nekdanji iraški premier Ayad Allawi opozarja, da bi lahko nova zakonodaja pomenila kruto zlorabo žensk. "Zakon dovoljujem da se deklice poročajo tudi pred devetim letom starosti," pravi. "V zakonu je veliko krivic." V zakonu sicer menda ni zapisana starost, od kdaj naprej se lahko poročijo, zapisano pa je, da se lahko ločijo le deklice, ki so že dopolnile 9 let ali več.

'Odpravili' so posilstva v zakonski zvezi

Posiltvo v zakonu so 'odpravili' tako, da so določili, da je naloge ženske v zakonski zvezi ta, da izpolnjuje spolne želje moškega. Moški imajo pravico odločanja glede ženske, dovoljena pa je tudi poligamija. "To ženske spreminja v spolne igrače," je prepričana aktivistka Hanaa Edwar iz organizacije Al-Amal ("Upanje" v Arabščini), ki se bori za pravice žensk. "Zakon ženskam odvzema vse pravice." Prepričana je, da če bi t.i. Jaafari law prišel v veljavo, bi s tem uzakonili neenakost med spoloma. Podporniki zakona iz šiitske muslimanske šole za jurisprudenco na drugi strani pravijo, da bi s tem le uzakonili prakso, ki se že tako dogaja. Kot pravijo, je vse od leta 2003, ko je 'padel' Saddam Hussein, število porok z mlajšimi od 18 let močno naraslo.