Slovenija

Delavci Kristala na protestu zahtevali plačilo zaostalih obveznosti

STA/mv
10. 4. 2014, 15.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Nekaj več kot sto zaposlenih v podjetju Kristal iz Selnice ob Dravi, ki so od ponedeljka sicer na čakanju, je danes z dvournim protestom opozorilo na svoj položaj. Od vodstva podjetja so terjali plačilo dela februarske in celotne marčevske plače ter poplačilo vseh njihovih prispevkov za zadnjih devet mesecev. Podjetju se še ta mesec obeta stečaj.

STA

Zaposleni so sicer sprva za danes napovedovali stavko, a jih je konec preteklega tedna presenetila odločitev vodstva podjetja, ki se že več kot 80 let ukvarja z obdelavo in oplemenitenjem ravnega stekla, da morajo na čakanje.

Kot je danes povedala sindikalna predstavnica Alenka Hirš, si stečaja sami ne želijo, saj želijo delati, a zahtevajo, da se zadeve v podjetju uredijo in da jim poravnajo njihove zapadle obveznosti. Zaposleni so sicer vodstvu družbe v italijanski lasti očitali, da iz podjetja že odvaža surovine in celo nekatere stroje, zato se bojijo, da bi tudi v primeru stečaja ostali brez poplačanih terjatev.

Prisilni upravitelj Valter Stepan je pojasnil, da podjetje že vsaj leto dni ni več sposobno normalno finančno poslovati. Če bi v tem času gledali predvsem na obstoj podjetja in zaposlene, bi verjetno že lahko našli strateškega partnerja, vendar pa zakonodaja predvsem ščiti lastnike in banke, da rešujejo svoj položaj.

Po njegovih besedah bo 24. aprila narok vendarle izpeljan, vodstvo družbe pa, kot je izvedel, ne namerava več zavlačevati postopka. Če bi to naredili septembra lani, ko so še imeli kupce in delo, bi nam kdo lahko očital, da smo prekinili njihov razvoj, zdaj pa se jasno vidi, da vsega skupaj niso več sposobni pokrivati, je dejal Stepan.

Vodstvo podjetja danes pred delavce ni stopilo, so se pa očitno že sprijaznili z možnostjo stečaja. Kot je v pisni izjavi zapisal direktor podjetja Eugenio Miklus, je bila uspešnost prisilne poravnave odvisna od izpolnjevanja obveznosti s strani njihovega ključnega kupca - družbe Kristal Tehnika, ki z njimi ni v nobeni lastniški povezavi.

Zaradi zamika plačil s strani glavnega kupca so se znašli v likvidnostnih težavah, čeprav so jim v Kristalu Tehniki večkrat zagotavljali, da bodo pridobili premostitveni kredit. Tudi na podlagi teh zagotovil jim je mariborsko sodišče rok za dokončno odločitev v zvezi s podano zahtevo prisilnega upravitelja za uvedbo stečaja podaljšalo do 24. aprila.

Kristal Tehnika še vedno ni pridobila posojila, zato se je dolg začel povečevati, ob tem je začelo prihajati do motenj pri nabavi surovin za delo. Ker je ocenilo vodstvo Kristala, ni več pogojev za nadaljevanje proizvodnje, od ponedeljka je zaposlene poslalo na čakanje in začelo z aktivnostmi, s katerimi želijo tudi v primeru pričakovanega stečaja ohraniti na lokaciji v Selnici vsaj del programa bele tehnike.

Ob tem je Miklus zagotovil, da bodo z unovčitvijo garancij s strani KristalaTehnike v okviru stečajne mase zagotovili dovolj denarja za poplačilo vseh obveznosti do zaposlenih. Če bo ta izvedena še pred uvedbo stečaja, pa bodo ob soglasju prisilnega upravitelja prednostno poplačali delavce.

Ob tem direktor vodi intenzivne pogovore s potencialnim prevzemnikom naročil pri ključnih kupcih, saj želi, da bi se za čim večje število delavcev tudi po stečaju v okviru ohranitve zdravega jedra podjetja zagotovilo čim več delovnih mest. Miklus pričakuje, da bodo pogovori zaključeni do konca aprila.