Slovenija

Stavkajoči v Nafti Petrochem ne sprejemajo ponudbe vodstva družbe

STA
10. 4. 2014, 15.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Zaposleni v lendavski Nafti Petrochem so ob 14. uri končali osemurno opozorilno stavko, delo zdaj spet poteka normalno. Predlog vodstva o izplačilu plač in prispevkov so zavrnili, o nadaljevanju stavke pa bodo odločali v petek.

Arhiv Svet24

Stavkovni odbor vztraja, da morajo celotno plačo za februar dobiti takoj in v celoti, plačo za marec pa na dan plačila. Pripravljeni so se še pogajati o marčevski plači, ki pa jo morajo dobiti najpozneje do konca aprila, prav tako pa morajo biti do takrat poravnani vsi prispevki.

Kot je za STA po končani opozorilni stavki povedal predsednik sindikata Nafte Petrochem Ladislav Šabjan, predstavnikov vodstva med stavko ni bilo k njim, obiskal pa jih je lendavski župan Anton Balažek in jih podprl.

Direktor Nafte Petrochem Robert Serec je ob stavki povedal, da druge opcije, kot so jo ponudili zaposlenim, preprosto ni. "Delamo vse, kar je mogoče, da to, kar smo obljubili, izpolnimo, cilj pa je, da proizvodnje ne ustavimo," je poudaril Serec in zaposlene javno prosil, naj razumejo, da na določene stvari vodstvo ne more vplivati.

Po direktorjevih pojasnilih zamude pri plačah izhajajo iz naslova dolgov do dobaviteljev iz preteklosti, kar jim je porušilo denarni tok, saj je bil samo eden od teh zneskov višji od 400.000 evrov. Poslovanje je v zadnjem času pozitivno, s kupcem tovarne metanola so prišli skoraj do konca, manjka le dogovor glede logistike, drugo pa je prodaja čistilne naprave, ki še ostaja, je dodal.

"Delavci so zame prvi cilj, ki ga moramo rešiti, a njih lahko rešimo le, če rešimo firmo. Če poslovanje zapremo, težko verjamem, da jim bomo dolg lahko kdaj vrnili," je še povedal Serec.

Vodstvo je delavcem ponudilo - pod pogojem, da bodo pogovori z vsemi vpletenimi uspeli in da dobijo predvideni denar - februarsko plačo v višini 600 evrov takoj, ko družba dobi denar, predvidoma do 18. aprila, preostanek pa do konca aprila. Marčevsko plačo 600 evrov na zaposlenega bi dobili takoj, ko dobijo denar, predvidoma do 18. maja, preostanek pa do konca maja. Prispevke za december, januar, februar in marec pa bi jim poravnali ob prodaji čistilne naprave, kjer bo po poplačilu bank za poravnavo obveznosti do zaposlenih ostalo okoli 700.000 evrov.