Slovenija

V Nafti Petrochem stavkajo vsi na delovnih mestih

STA/J.P.
10. 4. 2014, 12.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V lendavski Nafti Petrochem od 6. ure po zagotovilu stavkovnega odbora stavkajo vsi delavci, ki so na delovnih mestih, na spisku jih je 85 od 110 zaposlenih, s tem da delovni proces teče, a v zmanjšanem obsegu. Predlog vodstva, kako naj bi jim izplačali zaostale obveznosti, stavkajoči zavračajo, o nadaljnjih korakih pa bodo odločali v petek.

Na spisku stavkajočih je sicer 85 delavcev, preostali od 110 zaposlenih pa so delali v nočni izmeni oz. imajo prosti dan.

Stavkovni odbor vztraja pri zahtevi, da dobijo februarsko plačo takoj, plačo za marec na plačilni dan, poplačilo prispevkov za december in januar pa najkasneje do izplačila plač za marec. Sindikat trdi, da znašajo obveznosti družbe do zaposlenih, če prištejejo še marčevsko plačo, okoli 560.000 evrov.

Vodstvo delavcem ponuja - pod pogojem, da bodo pogovori z vsemi vpletenimi uspeli in da dobijo predvideni denar - februarsko plačo v višini 600 evrov takoj, ko družba dobi denar, predvidoma do 18. aprila, preostanek pa do konca aprila.

Marčevsko plačo 600 evrov na zaposlenega bi dobili takoj, ko dobijo denar, predvidoma do 18. maja, preostanek pa do konca maja.

Podporo stavkajočim so izrekli na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in ob tem zapisali, da so plače in socialni prispevki neodtujljiva pravica delavk in delavcev.

Prispevke za december, januar, februar in marec pa bi jim poravnali ob prodaji čistilne naprave, kjer bo po poplačilu bank za poravnavo obveznosti do zaposlenih ostalo okoli 700.000 evrov.

Vodstvo družbe v sporočilu stavkajočim pojasnjuje, kaj vse je storili za zagotavljanje likvidnostnih sredstev za poplačilo obveznosti, med drugim, da so o razmerah znova seznanili Slovensko odškodninsko družbo (Sod), da so se z NLB pogovarjali o zagotovitvi likvidnih sredstev ob prodaji nepremičnin pod hipoteko, z družbama iCommodities in Petrol so se pogajali o potrebi do dostopa do železniških tirov, z družbami Ascent, Petrol in iCommodities za zagotovitev plina za tovarno metanola, začeli pa so tudi postopek prodaje čistilne naprave.

S Sodom in NLB so se pogajali tudi o zagotovitvi sredstev od prodaje nepremičnin Nafte Lendava ter aktivnostih za družbo iCommodities za zagotovitev možnosti za začetek remonta tovarne metanola.

Podporo stavkajočim so izrekli na Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije in ob tem zapisali, da so plače in socialni prispevki neodtujljiva pravica delavk in delavcev, česar ne bo spremenila nobena tako imenovana finančna kriza, za katero se vse večkrat skrivajo delodajalci z namenom zniževanja delavskih pravic, ter sindikat poklicnega gasilstva Slovenije in sindikat poklicnega gasilstva Nafte Lendava.