Slovenija

Za potencialnim kupcem Elana razpisana tiralica

STA/J.P.
10. 4. 2014, 11.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V begunjskem Elanu še ta mesec pričakujejo nova srečanja s potencialnimi investitorji, ki so oddali zavezujoče ponudbe za nakup podjetja. Prodajni postopek poteka dobro ter skladno s časovnimi in finančnimi pričakovanji, so ocenili in dodali, da verjamejo v uspešen zaključek prodajnega postopka.

Facebook

"V prodajnem postopku so dosledno upoštevana vsa načela odgovornosti, transparentnosti, varovanja zaupnosti podatkov in skrbnega gospodarjenja," so v današnjem sporočilu za javnost poudarili v Elanu.

Časnik Dnevnik je v torek razkril, da je finski vlagatelj Jari Robert Koivula zadnji trenutek preprečil praktično že dogovorjeno prodajo Elana.

Ko so se državni lastniki Elana pred tedni usklajevali o zadnjih podrobnostih 27,5 milijona evrov vredne kupo-prodajne pogodbe z ameriškim finančnim skladom WAB Capital in se je zdelo, da bo družba naposled dobila novega lastnika, se je v prodajo vmešal Koivula.

Čeprav gre za popolnoma neznano osebo v poslovnem svetu, so mu v Elanu omogočili vpogled v strogo varovane skrivnosti proizvajalca smuči in plovil. Koivula uradne ponudbe za nakup ni dal, iz posla pa se je umaknil po nekaj dneh. Za Dnevnik je povedal, da je oddal pismo o nameri, a se nato ni odločil za ponudbo; za nakup Elana se je potegoval že v prejšnjem propadlem poskusu prodaje iz leta 2012, časniku pa je zagotovil, da je hotel Elan kupiti sam.

Koivula uradne ponudbe za nakup ni dal, iz posla pa se je umaknil po nekaj dneh. 

Medtem ko se Koivula v Sloveniji zanima za vlaganje v številna podjetja (Letrika, Cinkarna Celje, Svea, GH Union in eno od podjetij v skupini Aha, ki se ukvarja s proizvodnjo pohištva), so za njim v drugih evropskih državah ostali prevarani upniki. Po pisanju časnika ga zaradi suma poslovne goljufije in pridobitve večje premoženjske koristi išče policija. Na Finskem naj bi za njim razpisali tiralico. Po Dnevnikovih informacijah, ki so jih potrdili viri blizu finske policije, pa je Koivula deloval vsaj še na Švedskem, v Veliki Britaniji, Franciji, Italiji in Srbiji.

V Elanu, kot so poudarili, verjamejo v "uspešen zaključek prodajnega postopka, saj vsebina in količina zavezujočih ponudb jasno izražata, da je Elan strateško zanimiva naložba in prepoznavna blagovna znamka".

Potem ko je Elan leto 2013 končal z dobičkom iz poslovanja, a zaradi stroškov obresti in neugodnih tečajnih razlik s čisto izgubo, so poslovni rezultati v letošnjem letu spodbudni. Prihodki so se namreč v prvih treh mesecih povečali za 31 odstotkov, so navedli v družbi, kjer pričakujejo, da bodo letošnje leto že zaključili s čistim dobičkom.

V prvih treh mesecih so po pojasnilih družbe še posebej spodbudni rezultati navtične divizije, ki ima proizvodnjo zapolnjeno do septembra. Obetajoči so tudi rezultati vetrne divizije, ki v prvem četrtletju beleži dvomestno rast prihodkov. Rast naročil beleži tudi hčerinska družba Elan Inventa, katere dejavnost je zagotavljanje celovitih rešitev pri opremljanju športnih dvoran.

Potem ko je Elan leto 2013 končal z dobičkom iz poslovanja, a zaradi stroškov obresti in neugodnih tečajnih razlik s čisto izgubo, so poslovni rezultati v letošnjem letu spodbudni.

Elan je poslovno leto 2013 zaključil s 65 milijoni prihodkov. Poslovanje je bilo skladno z načrti, saj je bil rezultat za več kot tri milijone evrov boljši kot leta 2012. Družba je pred obdavčitvijo in plačilom obresti poslovala pozitivno, a je zaradi stroškov obresti in neugodnih tečajnih razmer (družba četrtino prihodkov ustvari v območju japonskega jena ter kanadskega in ameriškega dolarja, ti menjalni tečaji pa so bili lani neugodni), poslovno leto končala z izgubo, so še navedli v Elanu.