Slovenija

V primeru koroške deklice vročena obtožnica še Boži Plut

STA/J.P.
10. 4. 2014, 09.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Slovenjgraško tožilstvo je v torek vročilo še eno obtožnico v primeru koroške deklice, tokrat predsednici društva Ostržek Boži Plut, pri kateri je deklica bivala prvo obdobje po izginotju. Tožilka Branka Čas je po besedah Plutove ovadbo zoper njo enkrat zavrgla, zdaj pa je vložila obtožnico, poroča današnji Večer.

Mediaspeed

Plutova je za časnik povedala, da nikoli ni skrivala, da je deklica pri njej. Sodelovanja pri odvzemu mladoletne osebe pa, kot pravi, ne bo priznala. Da je deklica pri njej, so vedeli tako v Centru za otroke in mladostnike v Ljubljani kot tudi policisti, je dejala in dodala, da ne ugrablja otrok, ampak jim pomaga. Poleg svojih ima namreč veliko posvojenih otrok in otrok, ki so pri njej v reji. Ob tem je zatrdila, da bo novinarjem povedala vse, kar ji je povedala deklica.

V obtožnici ji tožilstvo očita, da je imela otroka zaklenjenega, mu ni dovolila ven in podobno. Plutova zagotavlja, da je bila deklice polna vsa vas, na lokaciji nekoliko zunaj Ljubljane. Kot dodaja, sicer deklice ni nihče klical po imenu.

V obtožnici ji tožilstvo očita, da je imela otroka zaklenjenega, mu ni dovolila ven in podobno. 

Kazni zaradi odvzema mladoletne osebe že prestajajo dekličin oče, ki je v zaporu, babica po očetovi strani in vodja svetovalnice Akcija! Matic Munc, ki sta v hišnem zaporu, ter njegova žena Jerneja, ki opravlja družbenokoristno delo. Krivde sodelovanja ni priznala Munčeva sodelavka Natalija Markač.

Vse se je sicer začelo s sporom staršev za skrbništvo, ki je pripadlo otrokovi materi, a se oče s tem ni strinjal. Sledile so navzkrižne obtožbe o spolni zlorabi otroka, deklica pa je nato izginila. Po več kot letu se je deklica znova pojavila, še piše Večer.