Šport

Podjetnik Tuš na ultramaratonski kolesarski dirki po Sloveniji

STA/M.J.
10. 4. 2014, 18.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V začetku maja, od 7. do 11., bo potekala osma po vrsti ultramaratonska krožna kolesarska dirka po Sloveniji. Organizatorji tekmovanja iz društva Notranjc so zelo zadovoljni z napovedano rekordno udeležbo 100 kolesarjev iz 14 držav. Med njimi je zaslediti lastnika trgovske verige, podjetnika Mirka Tuša.

Mediaspeed
Mirko Tuš

Največ udeležencev je domačinov, svoje prijave je oddalo 53 Slovencev. Na dirki bo nastopilo tudi 11 Avstrijcev, šest Nemcev, udeleženci pa prihajajo tudi iz Češke, Danske, Hrvaške, Italije, Slovaške, Španije, Švice, ZDA ter prvič iz Belgije, Srbije in Madžarske.

Največ prijav je v kategoriji posameznikov, 41, med prijavljenimi sta tudi dve ženski, tekmovalo pa bodo še 16 moških dvojcev, tri mešane žensko-moške ekipe dvojic ter prvič tri ekipe v četvorkah. In prav v tej kategoriji bo nastopil lastnik verige hipermarketov Tuš, ki je v ekipi združil moči s kolesarjem Mitjo Mahoričem, Borutom Rovščkom in Iztokom Melanškom.

Start preizkušnje bo 8. maja ob 18. uri v Postojni. Posebnost dirke je, da se na njej merilci časa nikoli ne ustavijo, udeleženci pa bodo pred ciljem v Postojni morali premagati več kot 1200 kilometrov in skupno 14.000 višinskih kilometrov. Prihod prvih udeležencev na cilj, prav tako v Postojni, pa je po dveh neprespanih nočeh predviden v nedeljo, 10. maja, v popoldanskih urah.

Lani je bil najhitrejši med posamezniki Mitja Rok, ki bo skušal letos ubraniti krono. Rok je preizkušnjo premagal s povprečno hitrostjo 27,06 km/h. Kolesaril pa je 45 ur in 25 minut. Prve štiri dirke je prepričljivo dobil leta 2010 preminuli Jure Robič. Potem je zmagal Marko Baloh, ki je tudi letos med prijavljenimi udeleženci, predlani pa Avstrijec Christoph Strasser.

Med najhitrejšimi na dirki v moških dvojicah sta bila lani člana ekipe Debitel Marko Baloh in Iztok Melanšek. Zmagovalca leta 2012 Tadej Blatnik in Uroš Komac pa sta bila druga. Blatnik in Komac sta moči združila tudi letos.

V spomin najuspešnejšega slovenskega ekstremnega kolesarja bodo v okviru dirke posvetili vzpon na Vršič, ko se bodo najhitrejši med posamezniki potegovali za pokal Jureta Robiča. Tisti, ki bo najhitreje premagal vzpon na Vršič iz smeri Trente, bo še vedno moral premagati celotno traso dirke, če bo želel pokal tudi obdržati v svojih rokah.

Dirka sodi na koledar tekmovanj za svetovni pokal pod okriljem Svetovnega združenja ekstremnih kolesarjev (Umca) ter šteje kot kvalifikacijska dirka za dirko po Ameriki RAAM (Race Across America).