Svet

Madžarska prihodnja štiri leta trdno v rokah Orbana

STA/J.P.
7. 4. 2014, 07.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Madžarsko vlado bo še štiri leta trdno vodil premier Viktor Orban, potem ko je njegova konservativna stranka Fidesz na nedeljskih volitvah prejela 44,54 odstotka glasov, to je 133 sedežev v 199-članskem parlamentu. Kot poroča madžarska tiskovna agencija MTI, pa še ni jasno, ali ima tudi ustavno večino.

Reuters

Kot kažejo podatki osrednje volilne komisije po preštetih 99 odstotkih glasov, pa pomenijo nedeljske parlamentarne volitve poraz za opozicijo, saj se je leva opozicijska koalicija Enotnost za Fideszom uvrstila na oddaljeno drugo mesto s 25,99 odstotka glasov oziroma 38 poslanskimi sedeži, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Madžarsko vlado bo še štiri leta trdno vodil premier Viktor Orban.

Skrajno desna, protiromska in antisemitska stranka Jabbik je prejela 20,54 odstotka glasov oziroma 23 sedežev, kar pomeni občutno povečanje od zadnjih parlamentarnih volitev leta 2010, ko je prejela 16,7 odstotka glasov.

V parlament se je uvrstila samo še zelena stranka LMP, ki je s 5,23 odstotka glasov komaj presegla petodstotni volilni prag in dobila pet poslanskih sedežev.

"Z absolutno gotovostjo lahko rečemo, da smo zmagali," je v nedeljo zvečer dejal 50-letni Orban pred navdušenimi privrženci v Budimpešti. "Te volitve so bile svobodne, organizirane v svobodni državi," je poudaril.