Svet

Na Otoku razmišljajo o prepovedi Muslimanske bratovščine

STA
1. 4. 2014, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Britanska vlada naj bi razmišljala o prepovedi egiptovske Muslimanske bratovščine zaradi zaskrbljenosti, da skupina stoji za terorističnimi napadi v Egiptu. Britanski premier David Cameron je namreč zaradi suma, da skupina iz baze v Londonu načrtuje radikalna dejanja, zaukazal preiskavo delovanja bratovščine.

Po pisanju britanskega časnika The Times je Cameron obveščevalnim službam zaukazal, naj preverijo dejavnosti bratovščine na Otoku. Velika Britanija sumi, da je skupina odgovorna za več terorističnih dejanj. Med njimi je februarski napad na turiste na egiptovskem polotoku Sinaj, v katerem so bili ubiti štirje ljudje.

Bratovščino, ki je podpirala s strani vojske odstavljenega egiptovskega predsednika Mohameda Mursija, so začasne egiptovske oblasti prepovedale zaradi nemirov in nasilja, ki so sledili udaru julija lani.

Od prepovedi v Egiptu je bratovščina del svojih operacij preselila v Veliko Britanijo, kamor naj bi zbežalo tudi več njenih voditeljev.

Preiskava bi lahko vodila v prepoved Muslimanske bratovščine v Veliki Britaniji, poroča francoska tiskovna agencija AFP. A po pisanju The Times, ki se sklicuje na vire blizu britanskega zunanjega ministrstva, bi to pripadnike bratovščine le še bolj radikaliziralo.