Svet

Rusi nad Ukrajinci streljali z avtomatskim orožjem

STA/N.J.
22. 3. 2014, 16.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Okoli 200 proruskih protestnikov je danes vdrlo v ukrajinsko vojaško letalsko oporišče na zahodnem delu polotoka Krim, Rusija pa je medtem razglasila popoln vojaški nadzor nad Krimom, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reuters

Ruske oborožene sile so ob podpori oklepnih vozil vdrle v ukrajinsko vojaško letalsko oporišče Belbek na Krimu in z avtomatskim orožjem streljale v zrak. Že pred tem je Rusija zavzela letalsko oporišče v kraju Novofedorivka in razglasila popoln vojaški nadzor nad Krimom.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je oklepno vozilo zapeljalo skozi vrata oporišča. V oporišče so nato vstopili oboroženi moški, ki so v ukrajinske vojake uperili orožje. Vsaj ena oseba naj bi bila ranjena.

Pred napadom so sicer na spletni strani oporišča Belbek zapisali, da so jim ruske sile postavile ultimat, da naj odložijo orožje in se predajo ali pa bodo napadeni, še navaja AFP.

Neoborožena množica je vdrla v oporišče v kraju Novofedorivka in ob vpitju "Rusija! Rusija!" začela razbijati okna. Ukrajinski vojaki so se zabarikadirali v notranjost zgradb, s streh pa so proti vsiljivcem metali dimne bombe. Protestniki so ob navzočnosti ruskih vojakov sneli ukrajinsko zastavo in jo zamenjali z belo-modro zastavo ruske mornarice.


Tiskovni predstavnik ukrajinskega ministrstva Vladislav Seleznjov je ob sklicevanju na vire iz oporišča dejal, da so se ukrajinski vojaki umaknili v glavno zgradbo. "Med napadalci je nekaj lokalnih prebivalcev in veliko drugih. Ne poznamo njihovih obrazov," je Seleznjova citiral vir iz oporišča. Protestniki so medtem oporišče že zapustili, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rusija je razglasila popoln vojaški nadzor nad Krimom

Rusija je medtem razglasila popoln vojaški nadzor nad Krimom, potem ko so ji oboroženi neznanci predali nadzor nad strateškimi lokacijami, ki so jih zavzeli po februarski odstavitvi ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča.

Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da ruske zastave plapolajo na 146 vojaških zgradbah, ki so bile pred tem ukrajinske. Ruska črnomorska flota je doslej zavzela 54 od 67 ukrajinskih vojaških plovil v krimskih pristaniščih, danes pa je prevzela nadzor tudi nad edino ukrajinsko podmornico na Krimu.

"Nekdanja ukrajinska podmornica Zaporožje je bila pridružena podmorniški diviziji ruske črnomorske flote," je za AFP dejal tiskovni predstavnik flote Vjačeslav Trukačjov.