Svet

V Egiptu začeli največje sojenje v zgodovini

STA/N.J.
22. 3. 2014, 13.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V Egiptu se je danes začel največji sodni proces v zgodovini države, na katerem sodijo okoli 1200 članom Muslimanske bratovščine, med njimi tudi vodji tega islamskega gibanja Mohamedu Badieju. Obtoženi so sodelovanja v nasilju avgusta lani, ko so varnostne sile posredovale proti privržencem odstavljenega predsednika Mohameda Mursija.

Arhiv Svet24
Protesti v Egiptu ob največjem množičnem sojenju.

Za zdaj ni znano, ali se bodo obravnav udeležili vsi obtoženci. 

Sojenje se je ob strogih varnostnih ukrepih začelo na sodišču v mestu Minja, 240 kilometrov južno od Kaira. Sodišče je obtožence razdelilo v dve skupini, drugi bodo začeli soditi v ponedeljek, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za zdaj ni znano, ali se bodo obravnav udeležili vsi obtoženci. V priporu jih je namreč le okoli 200, ostali pa so bodisi na begu ali pa so bili po plačilu varščine izpuščeni na prostost.

Mohameda Mursija, prvega demokratično izvoljenega predsednika Egipta, je vojska odstavila julija lani po množičnih protestih proti njegovi vladavini. V nasilju, ki je izbruhnilo po Mursijevi odstavitvi, je bilo ubitih več sto njegovih privržencev, več tisoč pa so jih strpali v zapore.

Egiptovska vlada je decembra lani Muslimansko bratovščino prepovedala in jo razglasila za teroristično organizacijo.