Kultura

Ljubljenec občinstva in žensk: Leonardo DiCaprio ima vse

Špela Zupan
22. 3. 2014, 10.02
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Najbolj smo si ga zapomnili po vlogi Jacka Dawsona v filmu Titanik. Sicer pa nas je Leonardo DiCaprio navdušil v številnih filmskih uspešnicah. Igralec, ki bo letos dopolnil 40 let, je pred kamero že od mladih nog. Sprva je veljal zgolj za lepega najstnika, ki privablja poglede sramežljivih deklet, zato ga niso jemali preveč resno. Vendar je s svojim izjemnim talentom kmalu dokazal, da je kos vsaki, še tako zahtevni vlogi, ter postal ljubljenec občinstva in, kot se za pravega zvezdnika spodobi, tudi lomilec ženskih src.

profimedia

Leonardo po da Vinciju

Leonardo Wilhelm DiCaprio se je rodil 11. novembra 1974 v Los Angelesu v Kaliforniji. Njegova mama Irmelin Indenbirken, po rodu Nemka, in oče George, Američan z nemškimi in italijanskimi koreninami, sta se spoznala med študijem v New Yorku in se nato preselila v Los Angeles.

Najdlje je zdržal v zvezi z lepo manekenko Gisele Bündchen.

Ime je dobil po slavnem geniju Leonardu da Vinciju. Njegova mama je namreč med nosečnostjo prvič začutila njegovo brcanje ravno v trenutku, ko je stala pred sliko svetovno znanega umetnika, in odločitev je padla.

Irmelin, po poklicu tajnica, in George, ki je služil denar z risanjem stripov, sta imela veliko finančnih težav. Še preden je njun sin dopolnil eno leto, sta se ločila. Potem ga je vzgajala mama, a je ostal v dobrih odnosih tudi z očetom.

Rad je posnemal različne osebnosti in like ter v tem resnično užival, starša pa sta vseskozi spodbujala njegovo ustvarjalnost. Tako je že v otroštvu ugotovil, da si želi postati igralec.

Tega morda niste vedeli o Leonardu DiCapriu: 
¤ V srednji šoli je strašil učitelje z oponašanjem svetovno znanega morilca 
Charlesa Mansona. 
¤ Eden izmed njegovih prvih agentov mu je predlagal, naj si spremeni ime v 
Lenny Williams, kar naj bi mu povečalo možnosti za delo pred 
kamerami, vendar je Leonardo na srečo vztrajal pri svojem imenu. 
¤ Revija People ga je v letih 1997 in 1998 uvrstila med 50 najlepših ljudi. 
¤ Ima lastno produkcijsko podjetje Appian Way. 
¤ Je avtor in producent okoljevarstvenega dokumentarnega filma Enajsta ura (The 11th Hour), v katerem je tudi napovedovalec. Film govori o negativnih posledicah človeškega ravnanja na zemeljske ekosisteme in o tem, kaj lahko storimo, da bi jih ustavili. 

Vzpon kameleona

Kot otrok je posnel veliko reklam, zaigral je tudi v televizijski oddaji Romper Room, v najstniških letih pa je igral v različnih serijah, med drugim v humoristični seriji Roseanne in celo v priljubljeni maratonski nadaljevanki Santa Barbara. 

Sprva ga niso jemali resno, imeli so ga zgolj za lepega fanta. Ko je pri 18 letih ob boku Roberta De Nira zaigral v vlogi Tobiasa Wolffa v biografski drami Fantovo življenje (This Boy's Life), pa je navdušil vse, tudi kritike. Njegova igralska kariera se je po tem le še vzpenjala.

V drami Kaj žre Gilberta Grapa (What's Eating Gilbert Grape) je igral duševno zaostalega Arnieja, kar mu je prineslo nominacijo za oskarja za najboljšega stranskega igralca. Sledila je biografska kriminalna drama Košarkarjev dnevnik (The Basketball Diaries), v kateri je zaigral v glavni vlogi. V sodobni različici Shakespearove tragedije Romeo in Julija (Romeo + Juliet) je zaigral skupaj s takrat 16-letno igralko Claire Danes, vendar film ni dosegel pričakovanj.

Nedvomno velik uspeh pa je leta 1997 požel film Titanik (Titanic) režiserja Jamesa Camerona, v katerem je takrat 23-letni Leo prepričljivo odigral vlogo Jacka Dawsona in še dodatno zrasel v očeh javnosti in kritikov. Navdušil je tudi v zgodovinski drami Ujemi me, če moreš (Catch Me if You Can), kriminalni drami Tolpe New Yorka (Gangs of New York) ter trilerjih Krvavi diamant (Blood Diamond) in Zlovešči otok (Shutter Island). V zadnjem filmu, biografski kriminalni komediji Volk z Wall Streeta (The Wolf of Wall Street), ki je prejela kar pet nominacij za oskarja, pa je rojeni igralec spet presegel samega sebe. Slovenci smo si ogledali film zaradi presunljive resnične zgodbe, odlične režije Martina Scorseseja ter seveda igralske zasedbe, v kateri nas je navdušila tudi slovenska igralka Katarina Čas v vlogi Chantalle.

Magnet za manekenke

Zvezdnik je stalnica v vseh svetovnih tabloidih, pa ne zgolj zaradi svojega dela, temveč predvsem zaradi svojega burnega ljubezenskega življenja. Leonardo je namreč znan po ljubezenskih razmerjih in aferah s številnimi manekenkami, med katerimi prevladujejo predvsem tako imenovani Viktorijini angelčki oziroma manekenke za spodnje perilo Victoria's Secret.

Najdlje doslej je zdržal v burnem razmerju s šest let mlajšo manekenko Gisele Bündchen, s katero sta bila skupaj vse od leta 2000, nato prekinila, se ponovno zaljubila in nazadnje dokončno razšla leta 2005. Štiri leta je hodil z izraelsko manekenko Bar Refaeli in sprva je kazalo, da bo nekoč postala tudi njegova žena, potem pa sta šla leta 2009 narazen. Nekaj mesecev se je zabaval z igralko Blake Lively, potem z manekenko Erin Heatherton, njegovo posteljo pa trenutno greje manekenka Toni Garrn. Ali se bo Leonardo kdaj ustalil, verjetno ve le on sam. Sicer pa je to za zvezdnika njegovega kova nekaj povsem običajnega, kajne?

Več o njegovi dobrodelnosti si lahko preberete tu.