Svet

Ovse se je dogovoril za napotitev opazovalne misije v Ukrajino

STA
21. 3. 2014, 20.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Članice Organizacije za varnost in sodelovanje (Ovse) so se danes dogovorile za napotitev civilne opazovalne misije v Ukrajino, potem ko je Rusija umaknila svoje zadržke. Misija bo sprva imela sto opazovalcev, na Krimu pa ne bo nameščena, poročajo tuje tiskovne agencije.

reuters

Članice Ovse so dosegle potrebno soglasje, da bodo v Ukrajino sprva poslale sto opazovalcev, ki bodo nadzirali politične in varnostne razmere v državi ter spoštovanje človekovih pravic in pravic manjšin. Namen je zmanjšati napetosti in lajšati dialog, piše na spletni strani organizacije.

Misija bi končno lahko štela do 500 opazovalcev. Predhodnica misija bo v državo odpotovala v 24 urah. Misija ima šestmesečni mandat, ki ji ga lahko podaljšajo še za pol leta na zahtevo Ukrajine.

To je prvič, da so se Rusija in zahodne države dogovorile za kak skupen korak, odkar se je začela krimska kriza. Rusija je sicer napotitvi misije sprva nasprotovala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Krima sicer ni med devetimi območji, ki so v resoluciji navedena kot območja nadzora v okviru mandata misije. Piše pa, da se območje nadzora lahko spremeni, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Opazovalci bodo lahko obiskali mesta Herson, Odesa, Lvov, Ivano-Frankivsk, Harkov, Doneck, Dnepropetrovsk, Černivci in Luhanks. Sedež misije bo v Kijevu.