Svet

Nekdanji gverilec dokončno razglašen za predsednika

STA/J.P.
17. 3. 2014, 09.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Salvadorski vrhovni volilni tribunal je v nedeljo nekdanjega levičarskega gverilskega poveljnika Salvadorja Sancheza Cerena dokončno razglasil za zmagovalca predsedniških volitev 9. marca, potem ko je zavrnil še zadnje pritožbe opozicije na volilne rezultate.

Predsednik vrhovnega volilnega tribunala Eugenio Chicas je potrdil tesno zmago Sancheza Cerene iz leve stranke FMLN nad Normanom Quijanom iz konservativne stranke Arena, ki je spodbijala volilne rezultate. Po navedbah Chicasa bo 69-letni Sanchez Ceren zaprisegel 1. junija.

Sanchez Ceren, sicer nekdanji učitelj, je bil eden od glavnih uporniških poveljnikov med salvadorsko brutalno državljansko vojno med letoma 1979 in 1992. V svoji karieri pa je bil tudi izobraževalni minister.

Končni uradni volilni izidi drugega kroga predsedniških volitev so bili objavljeni v četrtek po delnem novem štetju in so bili enaki prvim neuradnim izidom, objavljenim takoj po glasovanju. Sanchez Ceren je dobil 50,11 odstotka glasov, Quijano pa 49,89 odstotka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Quijano je zahteval razveljavitev izidov zaradi domnevnih volilnih prevar in vložil pritožbo za ponovno štetje vseh glasovnic, kar pa so zavrnili.

Izvoljeni Sanchez Ceren je služil kot podpredsednik predsedniku Mauriciu Funesu, ki je predsedniški stolček zasedel leta 2009 in tako postal vodja prve salvadorske leve vlade po dveh desetletjih desne vladavine (predvsem) Arene.