Svet

Rusija bo pohitela s sprejemom Krima

STA/J.P.
17. 3. 2014, 07.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Rusija bo polotok Krim po nedeljskem referendumu hitro sprejela v Rusko federacijo in duma bo hitro sprejela vse potrebne pravne pogoje za to, je danes napovedal podpredsednik ruske dume Sergej Neverov. "Ljudje so glasovali za ponovno združitev z narodom, s katerim so vedno živeli v eni državi," je še komentiral.

Reuters

Kot poroča ruska tiskovna agencija Itar-Tass, je po 75 odstotkih preštetih glasovnic za priključitev Krima Rusiji glasovalo 95,7 odstotka Krimovcev. Volilna udeležba je bila skoraj 82 odstotkov, je danes sporočil vodja krimske komisije za organizacijo referenduma Mihail Mališev.

Ta rezultat po mnenju Neverova govori sam zase. "To je odgovor vsem tistim, ki so se poskušali vmešavati v odločitev ljudstva o njihovi prihodnosti, o prihodnosti njihovih otrok," je še dejal Neverov, sicer član Enotne Rusije predsednika Vladimirja Putina.

Nerov sicer ni napovedal datumov, kdaj naj bi duma glasovala o sprejetju Krima v Rusko federacijo. So pa v dumi že prejšnji teden začeli razpravo o predlogu zakona, ki naj bi to omogočil. O zakonu naj bi glasovali v petek.

Krimski parlament pa naj bi sicer še danes sprejel posebno deklaracijo, s katero bo zaprosil za priključitev Rusiji. Seja krimskega vrhovnega sveta naj bi se začela ob 10. uri po srednjeevropskem času, še napoveduje Itar-Tass.