Svet

Sodišče potrdilo smrtne kazni za posiljevalce indijske študentke

STA/J.P.
13. 3. 2014, 11.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Višje sodišče v New Delhiju je danes potrdilo smrtne kazni za štiri moške, obsojene skupinskega posilstva in umora 23-letne študentke decembra 2012. Obsojeni imajo še možnost pritožbe na vrhovno sodišče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Wikipedia

Kruto posilstvo študentke na avtobusu v New Delhiju je leta 2012 šokiralo Indijo in sprožilo množične proteste. Dekletu so napadalci prizadejali tako hude poškodbe, da je čez nekaj dni umrlo. Vlada je po ogorčenju javnosti zaostrila kazni za posiljevalce.

Policija je sicer v zvezi s krutim posilstvom aretirala šest osumljencev. Enemu, ki je bil v času dejanja mladoleten, so sodili ločeno in mu prisodili tri leta v popravnem domu. Proti drugemu so primer opustili, potem ko si je v jetniški celici sodil sam.

Sodišče v Delhiju je štiri napadalce septembra lani obsodilo na smrt. Spoznalo jih je za krive skupinskega posilstva, umora, nenaravnih spolnih prestopkov, kriminalnega združevanja in drugih kaznivih dejanj.

Obsojeni so se na razsodbo pritožili, a je višje sodišče pritožbo danes zavrnilo. Moški imajo še možnost pritožbe na vrhovno sodišče, če jim ne uspe niti tam, pa lahko za pomilostitev zaprosijo predsednika države.