Svet

Škandal v Franciji: Sarkozy se je norčeval iz soproge

STA/N.J.
6. 3. 2014, 18.11
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Francoski mediji so v sredo z objavo posnetkov zasebnih pogovorov nekdanjega francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ko je ta še bil na čelu Francije, poskrbeli za nov škandal. Sarkozy sicer v teh pogovorih zbija šale o svoji ženi in drugih, govori pa tudi o načrtih preoblikovanja vlade in podobnem.

Reuters

Kako so posnetki, ki jih je na skrivaj snemal Sarkoyzjev svetovalec Patrick Buisson, prišli v javnost, sicer še ni znano, poroča britanski časnik Financial Times (FT).

Objava posnetkov, do katere prihaja pred lokalnimi volitvami ta mesec, je v zadrego spravila tako Sarkozya kot tudi njegovo desnosredinsko Unijo za ljudsko gibanje (UMP), Sarkozy pa se po besedah njegovega dolgoletnega političnega svetovalca Henrija Guaina počuti izdanega.

Posnetke, na katerih nekdanji predsednik med drugim govori o svojih ministrih ter zbija šale na račun zakona z manekenko Carlo Bruni, sta doslej objavila le satirični časopis Canard Enchaine ter spletni časnik Atlantico, naj pa sicer ne bi razkrivali ničesar, kar bi bilo sporno z vidika nacionalne varnosti, navaja FT. Ob tem sicer dodaja, da niso bili objavljeni vsi posnetki.

Buissonov odvetnik je v sredo dejal, da je njegova stranka pogovore snemala z majhno napravo v žepu, saj naj si Buisson na sestankih ne bi utegnil delati potrebnih zapiskov. "Večina (posnetkov) je bila uničenih, razen nekaterih, ki so mu jih ukradli," je še dejal odvetnik.

Za zdaj sicer še ni jasno, kako so posnetki pristali v javnosti, je pa socialistična stranka sedanjega predsednika Francoisa Hollanda že pozvala k preiskavi incidenta, še navaja FT.

Sarkozy in njegova žena pa sta danes sporočila, da bosta uporabila vsa pravna sredstva, da bi dosegla prepoved objave omenjenih posnetkov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.