Črna kronika

Umrl psiholog in psihoterapevt Bogdan Žorž

STA
6. 3. 2014, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Po hudi bolezni je danes v starosti 66 let umrl znan slovenski šolski psiholog Bogdan Žorž. Kot psiholog se je ukvarjal v glavnem z vzgojnim svetovanjem, mladinskim prestopništvom in obrobnimi psihološkimi pojavi v družbi. Bil je tudi izjemno priljubljen predavatelj in pisec strokovnih in poljudnih člankov.

Dolenjski list

Po diplomi iz psihologije na ljubljanski Filozofski fakulteti leta 1971 je delal v Centru za socialno delo občine Nova Gorica, ki ga je nekaj let tudi vodil. Ukvarjal se je z vzgojnim svetovanjem, mladinskim prestopništvom in obrobnimi psihološkimi pojavi v družbi. Na podiplomskem študiju, ki ga je zaključil leta 1995, se je ukvarjal z eno od znanih humanističnih smeri psihoterapije, gestalt psihoterapije. Kasneje je postal član Evropske zveze za gestalt terapijo in predsedoval Slovenskemu društvu za gestalt terapijo.

Žorž je razvil je izviren družinski model terapevtske pomoči otrokom in mladostnikom. Od leta 1998 je v Čepovanu nad Novo Gorico skupaj z ženo vodil zasebni zavod, ki se ukvarja z otroki, mladostniki in družinami v stiski. Pisal je strokovne članke in knjige. Pri Mohorjevi družbi je v redni zbirki leta 2001 izdal knjigo Biti z naravo, leto pozneje pa še slovito Razvajenost. Skupno je izdal kar devet knjig s strokovno vsebino. Sodeloval je tudi pri reviji Ognjišče kot pisec zelo brane rubrike ter z Radijem Ognjišče v svetovalni oddaji.