Svet

Moskva: Grožnje Kerryja nesprejemljive

STA
3. 3. 2014, 17.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Rusija je danes kot nesprejemljive označila grožnje ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja, ki je Rusijo obtožil invazije na Ukrajino in omenil možnost mednarodnih sankcij proti Rusiji.

Reuters
Ameriški zunanji minister John Kerry

Rusko zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost Kerryja obtožilo, da se je vrnil h "klišejem hladne vojne" in ocenilo, da si ni prizadeval za razumevanje kompleksnih procesov v ukrajinski družbi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Washington je obtožilo, da je zaprl oči pred rusofobijo in antisemitizmom med protestniki opozicije, ki so prevzeli oblast v Kijevu. "Zahodnjaki so sedaj zavezniki pravih neonacistov, ki uničujejo pravoslavne cerkve in sinagoge," so še zapisali v Moskvi.

Kerry, ki bo v torek obiskal Kijev, je v soboto Moskvo obtožil, da je izvedla invazijo in zasedbo Ukrajine ter da s tem ogroža mir in stabilnost v regiji. Obtožil jo je tudi, da krši suverenost in ozemeljsko celovitost Ukrajine ter mednarodne konvencije, tudi ZN.

Kerry je tudi opozoril Rusijo, da ji grozi izguba mesta v skupini G8.

Voditelji držav skupine G7 - v kateri so ZDA, Japonska, Nemčija, Velika Britanija, Kanada, Francija in Italija - so sicer že sporočili, da začasno opuščajo vse pripravljalne aktivnosti na junijski vrh skupine G8 v ruskem Sočiju.

Rusija je to odločitev že označila kot kontraproduktivno in v nasprotju z načelom konstruktivnega sodelovanja v okviru tega formata.