Slovenija

Obisk slovenskih smučišč med počitnicami krojilo vreme

STA/N.J.
3. 3. 2014, 15.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Obisk v večjih slovenskih smučarskih središčih je v času minulih dvotedenskih zimskih počitnic šolarjev močno krojilo vreme. V Kranjski Gori so našteli samo štiri sončne dni, skupno pa za 12 odstotkov manj smučarjev kot lani. Na Mariborskem Pohorju je bil obisk boljši v prvem tednu in nekoliko slabši po zaprtju prog v dolino v drugem tednu.

Družba Žičnice Kranjska Gora je v času dveh tednov zimskih šolskih počitnic od 15. februarja do vključno 2. marca naštela okoli 44.800 smučarjev, kar je za dobrih 12 odstotkov manj kot med lanskimi zimskimi počitnicami. Na manjši obisk med počitnicami je vplivalo izredno slabo vreme, saj so bili v dveh tednih skupno samo štirje sončni dnevi, je STA povedala vodja trženja v družbi Klavdija Gomboc. V času zimskih počitnic je v Kranjski Gori že tradicionalno okoli 90 odstotkov domačih gostov, med desetino tujih gostov pa je bilo največ Angležev in Hrvatov. Izredno slabo vreme sicer v Kranjski Gori kroji usodo že v celotni smučarski sezoni.

Podobno je bilo na Krvavcu. "Takrat, ko je bilo lepo vreme, je bil občutek, da si ljudje želijo smuke in je bil obisk dober. Žal pa je bilo lepega vremena med počitnicami malo, smučarjev pa skupno manj kot lani," je za STA dejal vodja marketinga v družbi RTC Krvavec Luka Vrančič. Za letošnjo sezono tako pravi, da "najbolj zvesti" obiskovalci smučišča niso bili domačini in obiskovalci iz bližnje okolice kot prejšnja leta, temveč tujci z vnaprej plačanimi počitnicami.

Na Voglu je med šolskimi počitnicami letos smučalo dobrih 20.000 smučarjev. Glede na lani je to okoli devet odstotkov manj. V družbi Žičnice Vogel z izkupičkom niso zadovoljni, razlog za slabši obisk pa je izredno slabo vreme v prvem delu počitnic, torej v času, ko so imeli počitnice tudi gorenjski šolarji. Kljub ogromni količini snega, saj ga je trenutno na Voglu za tri metre in pol, je tako temu gorenjskemu smučarskemu središču vreme preprečilo boljši rezultat. Vendar pa v družbi pričakujejo, da bodo izpad nadomestili marca in nato tudi še v aprilu. "Kot kaže trenutno, lahko pričakujemo tudi prvomajsko smuko," so za STA sporočili iz Žičnic Vogel. V času počitnic je bila glavnina domačih smučarjev, tujih je bilo po njihovi oceni okoli 20 odstotkov.

Na Mariborskem Pohorju je imel Športni center Pohorje v prvem tednu zimskih počitnic nastanitvene zmogljivosti bolje zasedene kot lani, tudi dnevnih smučarjev je bilo več kot lani, smuka pa je bila ves čas zagotovljena tudi v dolino. V drugem tednu počitnic pa so bile nastanitvene zmogljivosti zasedene podobno kot lani, torej okoli 85-odstotno, so pa sredi tedna zaradi visokih temperatur morali zapreti smučišča v dolino, kar je botrovalo tudi skupno nekoliko slabšemu obisku. Smučišča na Arehu obratujejo ves čas, tudi trenutno je obisk dober, prav tako so dobro zasedene nastanitvene zmogljivosti Športnega centra Pohorje. Med gosti je zaradi tamkajšnjih počitnic veliko Madžarov, je za STA povedal vodja prodaje v družbi Gregor Bezlaj.