Slovenija

Se bo Slovenija vmešala v Ukrajinsko-Ruski spor?

STA/U.K.
3. 3. 2014, 16.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Vsi skupaj se moramo potruditi in narediti vse, da v Ukrajini ne pride do oboroženega spopada, je v izjavi novinarjem v DZ poudarila premierka Alenka Bratušek. To bi bilo namreč po njeni oceni zelo slabo za vse, najslabše pa za ljudi v Ukrajini. Tudi zato pobuda vlade za posredniško vlogo v ukrajinsko-ruskem sporu.

Odgovora ministra za zunanje zadeve Karla Erjavca, ali je bila pobuda na današnjem izrednem zasedanju zunanjih ministrov EU v Bruslju sprejeta pozitivno ali ne, Bratuškova še nima. "Vsekakor pa moramo narediti res vse, kar se da, da se to reši po politični in ne oboroženi poti," je poudarila predsednica vlade.

Erjavec je namreč v nedeljo napovedal, da bo na današnjem izrednem zasedanju o Ukrajini v Bruslju predlagal, da bi Slovenija posredovala pri Rusiji glede reševanja ukrajinske krize.

Predsednik republike Borut Pahor je medtem danes v sporočilu za javnost pozdravil vse diplomatske napore mednarodne skupnosti, ki bi rešili nevarno zaostrovanje razmer po mirni poti. Pri tem je izpostavil pomen spoštovanja mednarodnopravnih obveznosti, zlasti sporazuma iz Budimpešte iz leta 1994, ki Rusko federacijo izrecno zavezuje k spoštovanju ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine, so sporočili iz predsednikovega urada.