Svet

Si lahko predstavljate ogorčene Bošnjake in Srbe?

Žana Kapetanović
18. 2. 2014, 12.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Bosna in Hercegovina po eksploziji socialnega in moralnega upora zagotovo ne bo več država, kakršna je bila doslej.

Tokrat nima dogajanje nikakršne zveze z delitvijo na muslimane, katolike in pravoslavce. Pravzaprav se dogaja nekaj povsem drugega: zahteve po pravici in pravičnosti so končno znova povezale Bošnjake, Srbe in Hrvate. Ljudje v rokah nimajo zastav in grbov, temveč neplačane položnice, odrezke bednih pokojnin in sramotno nizkih plač.

Tako v Tuzli in Zenici kot v Mostarju, Banjaluki in Sarajevu demonstranti protestirajo proti skorumpiranim politikom in eliti, ki se je razbohotila z vojnim dobičkarstvom. Ljudje razgaljajo svojo revščino, kažejo luknje na nogavicah, simbolično dvigajo v zrak roke, v katerih držijo kos kruha. Starejše mestne gospe imajo v rokah plakate, na katerih piše »Vsi smo 'huligani'!« In, kot kaže, se vsi strinjajo z geslom: »Revolucija je edina solucija!«

Ko so se v Bosni in Hercegovini razplamteli protesti in ko so začela goreti poslopja, sem poklicala mamo v Sarajevo in jo vprašala, ali jo skrbi, da bo vse huje, ali se znova odpirajo nezaceljene vojne rane in ali se med ljudi vrača strah. Pa mi je moja enainosemdesetletna mama, ki je lačna in ponižana prestala skoraj štiri leta vojne, odgovorila: »Ni me strah, ljuba moja. To je bil skrajni čas. Ljudje ne morejo več prenašati vsega tega, saj smo pokradeni in ponižani do skrajnih meja. To je nadnacionalni upor proti krivici. To je dober upor.« Tako mi je – polna revolucionarnega žara – razmere v BiH pojasnila moja upokojenka, diplomirana farmacevtka, ki naj bi mesec preživela z 250 evri pokojnine.

In njen odziv mi je na obraz privabil nasmeh. Pomislila sem, da mi pravzaprav sporoča to, kar je istega dne v podporo uporu državljanov BiH za britanski Guardian napisal filozof Slavoj Žižek: »V Bosni je kaos, situacija je odlična!«

Ljudje v Bosni so končno spoznali, kdo je njihov resnični sovražnik. Zakaj je to odlična situacija? Zato, ker ni etničnih in verskih vprašanj. Zahteve demonstrantov so preproste, da bolj preproste sploh ne morejo biti – delovna mesta, razmere za dostojno življenje, konec korupcije. Na eni od fotografij s protestov je videti demonstrante, ki imajo v rokah tri zastave – bosansko, hrvaško in srbsko. Z ramo ob rami kažejo, da jim ni mar za etnične razlike. »Demonstrante je povezala skupna zahteva po pravici in pravičnosti. Naslednji in najtežji korak bo te proteste preoblikovati v družbeno gibanje, ki bo nad etničnimi spori, nato pa organizirati nove proteste. Si lahko predstavljate ogorčene Bošnjake in Srbe, kako skupaj protestirajo v Sarajevu? Celo če bodo protesti postopoma izgubili moč, bo ostala iskra upanja, nekaj podobnega, kot se je zgodilo s tistimi sovražnimi vojaki, ki so se po prvi svetovni vojni združili v strelskih jarkih,« je dejal Žižek.

Pozitivne posledice demonstracij so bile vidne že od začetka protestov v Tuzli. Politiki se niso mogli več upirati volji in zahtevam demonstrantov, tako da so poslanci skupščine kantona Sarajevo soglasno sprejeli odstop premierja Suada Zeljkovića in vseh kantonskih vladnih ministrov. V skladu z zakonom se nova vlada imenuje 60 dni po razrešitvi prejšnje vlade. V večjih mestih BiH še vedno potekajo zborovanja in mirni protesti, v Tuzli in Sarajevu pa so organizirali prva plenuma državljanov.