Črna kronika

V živo s terena: V potopljenih Lazah v akciji tudi potapljači

Črt Kaker/Simon Rosc/P.R./M.J.
18. 2. 2014, 11.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Lazah, kjer je trenutno stanje izredno alarmantno, saj so krajani brez pitne vode, voda še vedno narašča. V kraju so že enote slovenske vojske, ki pomagajo razdeljevati proti poplavne vreče in na kakršenkoli način obvarovati ogrožene hiše domačinov in njihovo imetje.

Simon Rosc

Uspeli smo govoriti z domačinom, ki mu je voda popolnoma zalila obrat žage. Sicer so ob hiši postavili nasip, ki pa ga je čez noč voda že zalila. Domačini pravijo, da naj bi bili na poplavljenem terenu tudi že potapljači, ki naj bi skušali odmašiti posebne cisterne, ki so bile v 19. stoletju tam postavljene zato, da bi povečale pretočnost. Zaradi odpadlega vejevja in podrtih dreves pa naj bi omenjene cisterne sedaj prispevale k poplavljenosti območja.

Simon Rosc

V Lazah so v izrednih razmerah polno zaposleni tudi gasilci, ki se trudijo, kjerkoli se še da, črpati vodo iz zalitih hiš.  Kot nam je pojasnil domačin iz Laz, tudi najstarejši ne pomnijo tako visokega nivoja vode. »Ker so napovedane še dodatne padavine, se bo nivo vode zagotovo še dvignil. In ker je tukaj teren takšen, voda ne bo imela kam odtekati, zato pričakujemo, da bo stala še najmanj mesec dni.« nam je še povedal krajan iz Laz.