Svet

Župnik Filip javno objavil seznam zneskov, ki so jih verniki darovali

pr
25. 1. 2014, 13.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Duhovnik Filip Vicić iz župnije Završje pri Karlovcu se je odločil za potezo, ki je njegove župljane močno razjezila. Na oglasno desko pred cerkvijo je obesil seznam vernikov in zneskov, ki so jih darovali. Zaradi tega si je prislužil naziv oderuh, ki ga je nekdo z rdečim sprejem napisal čez seznam na oglasni deski.

Duhovnik Filip Vicić je na oglasni deski pri cerkvi svetega Marka v župniji Završje javno razgalil svoje župljane. Objavil je poimenski seznam vernikov, ki so prispevali denar zanj, poleg pa tudi posamezne zneske, in tako vsak župljan Završja ve, koliko je za duhovnika daroval njegov sosed. Seznam razkriva, da je večina vernikov iz Završja in okoliških krajev darovala od 50 do 400 kun (od 6,50 do 52,50 evra), medtem ko je manjše število vernikov darovalo denar za cerkev, nekateri tudi 500 kun (65 evrov). Verniki so po objavi seznama seveda zagnali vik in krik in duhovnikovo potezo ocenili kot skrajno neprimerno, po njihovem mnenju je to tudi v nasprotju z nauki, ki jih uči Cerkev. "Župnik je lahko srečen za vsako kuno, ki jo dobi, posebej v teh težkih časih. Vsak lahko prispeva, kolikor lahko, so pa tudi takšni, ki nimajo nič," je dejala starejša vernica za zagrebški časnik. Meni, da bi morala Cerkev pomagati revnejšim vernikom, ne pa kopičiti denarja, in da je župnik z objavo seznama revnejše vernike "pribil na križ".

Podobnega mnenja so tudi drugi verniki, ki trdijo, da je pater Vicić "navaden poslovnež", navaja časnik. Opozarjajo, da Vicić dodatno zaračunava tudi vse druge duhovniške storitve, kot so pogrebi. Pobira celo "zvonarino", ki za vsako verno družino pomeni 50 kun na leto. Kot dodajajo, je Vicić tudi na mašah pogosto govoril o stroških projektov, ki jih izvaja. Koliko besa je izzvala duhovnikova poteza, priča dejstvo, da je nekdo čez famozni seznam na oglasni deski z rdečim sprejem napisal: oderuh. Duhovnik Vicić se seveda zagovarja, češ da župljani želijo vedeti, koliko denarja se zbere in kako ga župnija porabi. Poudaril je, da zneske daril prav zaradi preglednosti objavlja že vrsto let, saj da se s tem izogne komentarjem o nenamenski porabi denarja. Kaj pa duhovnikovi nadrejeni? Pravijo, da o njegovih potezah še niso bili obveščeni. Povedali so, da se nihče izmed vernikov za zdaj ni pritožil nad njim, sicer pa poudarjajo, da sami ne objavljajo javnih seznamov prispevkov vernikov.