Kultura

Berlinale v znamenju svetlobe in senc

sta/mv
25. 1. 2014, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Na letošnjem Berlinalu bodo organizatorji posebno pozornost posvetili fenomenu svetlobe na filmu. Svetlobam in sencam na filmskem platnu bo posvečena tudi razstava v Muzeju filma in televizije, na kateri bo po pisanju nemške tiskovne agencije mogoče videti nekatere izjemne primerke iz filmske zgodovine.

wikipedia

Med vidnejšimi primeri v zgodovini filma so zagotovo dramatično osvetljeni obrazi ter grozljive sence v ozadju v črno-belih filmih, kot so znameniti "M" Fritza Langa ali Nosferatu Friedricha Wilhelma Murnaua. Razstava v Muzeju filma in televizije bo zasnovana kot fotografska ekspedicija, ki bo pod naslovom Na filmskem setu Weimarske republike na ogled od 23. januarja do 27. aprila. Zajela bo filme, ki so nastali med letoma 1918 in 1933 in bo po pisanju dpa sočasno hommage filmski fotografiji. Na ogled bo 225 fotografij iz 65 filmskih del avtorjev, kot so bili Murnau, Lang, Robert Wiene, Eric Charell in Phil Jutzi. Postavitev bodo dopolnjevali filmski izseki in plakati.

 Na ogled bo 40 filmov

Na Berilnalu, ki bo potekal od 6. do 16. februarja, bo tudi sekcija z naslovom Estetika sence - stili osvetljevanja 1915-1950. Izbrani so filmi različnih žanrov, ki so nastali v Evropi, ZDA in na Japonskem. Na ogled bo 40 filmov, na velikih platnih pa bo mogoče videti zvezde, kot so Marlene Dietrich, Greta Garbo ali Kazuo Hesegawa. Prikazali bodo tudi restavrirane filme Unter der Laterne. Trink, trink, Brüderlein trin! (Pod svetilko. Pij, pij, bratec pij!) Gerharda Lamprechta, V znamenju Zorra Freda Niblosa in Železna maska Allana Dwana.