Svet

Odstopil minister za gospodarstvo

STA/mv
25. 1. 2014, 12.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Srbski minister za gospodarstvo Saša Radulović je danes, komaj pet mesecev po tistem, ko je zasedel položaj, odstopil, so za srbsko tiskovno agencijo Tanjug potrdili na gospodarskem ministrstvu. Razlog za odstop je pomanjkanje politične volje za reforme, za katere se je Radulović zavzemal.

blic

Radulović je pred dnevi izjavil, da je od paketa gospodarskih reform, med katerimi so nov zakon o privatizaciji in spremembe stečajne zakonodaje, odvisna usoda vseh reform v Srbiji. Po njegovih besedah bi odlaganje sprejetja reform pomenilo, da se Srbija od reform odmika, da zanje ni politične volje in da se gre na volitve. Radulović je poudaril, da če reforme ne bodo izvedene, nima smisla, da ostaja v vladi. "Če pa se zakoni sprejmejo, bi bil to znak, da se ne gre na volitve in da bo vlada storila, kar je obljubila ter leta 2014 izvedla reforme," je takrat dejal Radulović.

Odstopil zaradi protestov sindikatov?

Odločitev o odstopu sledi množičnim protestom sindikatov proti trem Radulovićevim reformnim predlogom o privatizaciji, stečajni ter delovni zakonodaji. Sindikate namreč skrbi, da bi reformi privatizacijske in stečajne zakonodaje omogočili zaključek privatizacijskega procesa že do konca leta in da bi tako službe izgubilo okrog 50.000 zaposlenih. Nestrankarski strokovnjak Radulović, ki ga je v vlado pripeljal podpredsednik vlade Aleksandar Vučić, pa tudi v vladnih vrstah ni naletel na podporo. Premier Ivica Dačić je v petek na srečanju s predstavniki sindikatov obljubil, da bodo zakona o privatizaciji in stečaju, ki sta že v parlamentarni obravnavi, ponovno postavili pod lupo. Že pred tem pa je bilo odločeno o predelavi osnutka nove delovne zakonodaje.