Črna kronika

Vsaka druga vojakinja žrtev spolnega nadlegovanja

STA/mv
25. 1. 2014, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Vsaka druga vojakinja v nemški vojski poroča, da se je v oboroženih silah vsaj enkrat srečala z obliko spolnega nadlegovanja, je pokazala v petek objavljena raziskava nemške vojske. Poročilo je nemško obrambno ministrico Ursulo von der Leyen spodbudilo k pozivu za nove ukrepe, ki bi odgovorili na težave, s katerimi se srečujejo ženske v uniformah.

flickr
Vojakinje so sicer vse pogostejše v ameriški vojski.

Po rezultatih raziskave, ki jih je objavil Center za vojaško zgodovino in družbene vede nemške vojske, je 55 odstotkov vojakinj doživelo nekakšno obliko spolnega nadlegovanja, od tega jih je 47 odstotkov poročalo o verbalnem zmerjanju, slaba četrtina pa je doživela "neželen spolno motiviran fizični kontakt". Žrtev spolnega napada pa so bili trije odstotki vojakinj. Von der Leyenova je dejala, da raziskava, ki je bila narejena leta 2011 med več kot 3000 vojakinjami, kaže na to, da mora vojska spremeniti način, na katerega obravnava vojakinje, ki predstavljajo desetino oboroženih sil. Poudarila je potrebo, da vojska postane privlačnejša za ženske, ker je njihov prispevek oboroženim silam znaten.

Veča se odpor do žensk v vojski

A vzporedna raziskava med skoraj 1800 vojaki je namignila, da se veča odpor do žensk v vojski. 56 odstotkov vprašanih vojakov je namreč dejalo, da je vojska zaradi žensk na slabšem. Leta 2005 jih je tako menilo 52 odstotkov. Žrtve spolnega nadlegovanja so v vojski sicer tudi moški, saj jih je o tem poročalo 12 odstotkov.