Svet

Danes ga čaka usmrtitev: učinkov nove mešanice ne pozna nihče!

N.J.
16. 1. 2014, 12.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Dennis McGuire je obsojen za umor mlade Joy Stewart. Danes mu bodo v Ohiu vbrizgali mešanico, znano kot Air Hunger in tako bo njegovo prestajanje kazni zaključeno. 'Težava' je, da nihče ne pozna, kako ta mešanica v resnici deluje …

thewire.com

 

Obsojenec je že izrazil, kaj si želi za poslednji obrok: pečenko in pečenega piščanca.

Snovi, imenovane Air Hunger (angl. Lakota zaradi zraka), menda še nikoli niso uporabili za izvedbo smrtne kazni. Gre za snov, ki naj bi drugim zapornikom in potencialnim zločincem pregnala strah v kosti. Šlo naj bi za mešanico pomirjevala in analgetika, ki naj bi 'žrtvi' vzela sapo in mu povzročila težke muke, ko hlasta za zrakom, a ne more zadihati.

McGuire je zašil samega sebe, ko so ga aretirali zaradi drugih zadev, tedaj pa je policiji povedal, da ima podatke o umoru Stewartove in v zvezi s tem omenil svojega sorodnika. 10 let kasneje so opravili DNK test, ki je potrdil, da je umor zakrivil on. Ženska je bila ob smrti celo noseča.

thewire.com

 

Trenutno na izvedbo smrtne kazni v Ohiu čaka 139 moških in 1 ženska.

Odvetnik obsojenca se na vse pretege trudi, da bi preprečil usmrtitev z omenjeno mešanico, ki naj bi povzročila, da se bo McGuire zadušil v agoniji in grozi. Oblasti se ne strinjajo, čeprav "nihče zares ne ve, kako bo potekala njegova smrt, kako dolgo bo trpel in kako se bo počutil med izvedbo kazni," je povedala Elisabeth A. Semel, direktorica Klinike za smrtne kazni na Pravni fakulteti v Berkleyju.

Če pravniki ne bodo uspeli ustaviti procesa, bo McGuire nocoj usmrčen v zaporu v Lucasvillu na jugu Ohia.

Philips dosegel preložitev izvedbe kazni

Lani naj bi z isto snovjo usmrtili Rona Philipsa, a so njegovo usmrtitev premestili, ker naj bi se odločil za darovanje organov in zato morajo opraviti temeljit pregled.