Svet

Preiskava v Vatikanu: Prikrivajo glede zlorab otrok?

STA/N.J.
16. 1. 2014, 09.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Odbor Združenih narodov za pravice otrok bo danes preveril, v kolikšni meri Vatikan spoštuje pravice otrok. Skupine žrtev, ki so jih kot otroke zlorabljali katoliški duhovniki, pa so izrazile upanje, da bo preiskovanje ZN prispevalo k temu, da bi odgovorne dosegla roka pravice ter da bi se v prihodnosti preprečile zlorabe.

You Tube

"Gre za pomemben trenutek za vse, ki so jih kot otroke posilili in spolno zlorabili duhovniki," je dejala predsednica Mreže žrtev spolnih zlorab duhovnikov (Snap) Barbara Baline. "Skozi leta smo se brez uspeha spraševali, zakaj cerkveni dostojanstveniki nadaljujejo s podporo in prikrivanjem spolnih zločincev," je povedala Blainova pred pričetkom preverjanja ZN. "Upamo, da bo resnica končno prišla na dan in da bo Cerkev spremenila svoje ravnanje ter storila vse, da dejansko zaščiti otroke," je dodala.

Vatikan je sicer ratificiral leta 1989 sprejeto Konvencijo ZN o pravicah otrok in je zato podvržen preiskavam odbora ZN. Današnja preiskava pa bo šele druga za Vatikan. Prva je potekala leta 1995, preden so na plan množično prišle zlorabe mladoletnikov s strani katoliških duhovnikov.

Katoliško cerkev že več let pretresajo škandali

Že več kot desetletje Katoliško cerkev pretresajo škandali, ki se vijejo od ZDA, Irske ter vse do Nemčije in Avstralije. Vatikan priznava, da vsako leto prejme okrog 600 prijav o spolnih zlorabah duhovnikov. Zveze žrtev pa trdijo, da ta problematika še zdavnaj ni razrešena in da bi lahko skupno število vseh zlorab zajemalo tudi po več sto tisoč primerov.

Zlorabe duhovnikov pa so pogosto povezane s prikrivanjem, ki so ga izvajali njihovi nadrejeni. Pogosto so to počeli s premeščanjem storilcev v druge župnije, namesto da bi jih prijavili policistom.