Slovenija

Bomo le dočakali zamenjavo zaustavljene sedežnice na Veliki planini?

STA/M.J.
16. 1. 2014, 09.27
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kamniški občinski svetniki so na sredini izredni seji potrdili projekt zamenjave dotrajane in s strani inšpektorja zaustavljene sedežnice Šimnovec na Veliki planini z rabljeno napravo. Zanjo bo kamniška občina v letošnjem proračunu zagotovila 800.000 evrov, sedežnica pa bi bila že lahko nared za obratovanje v letošnji poletni sezoni.

Velika planina

Obratovanje obstoječe zastarele dvosedežnice Šimnovec je bilo na podlagi odločbe Inšpektorata RS za promet, energetiko in prostor zaustavljeno v začetku lanskega decembra. Da bi do začetka poletne sezone zagotovili zamenjavo naprave, je bila sklicana izredna seja občinskega sveta, na kateri so svetniki razpravljali o različnih možnih rešitvah, so po seji sporočili iz občine.

Direktor družbe Velika planina Dušan Bombač je na podlagi pridobljenih informativnih ponudb predlagal zamenjavo sedežnice z rabljeno napravo, medtem ko bi bila obnova stare naprave, ki je nekdaj služila že na Rogli, nesmotrna. Zamenjava z rabljeno sedežnico bo stala okoli 800.000 evrov in bo zagotavljala varno obratovanje najmanj 15 let.

Naložba v povsem novo napravo, ki bi stala približno tri milijone evrov, bi bila na drugi strani za občino prevelik zalogaj in bi zahtevala dodatno zadolževanje. Prav občina, ki je edina lastnica družbe Velika planina, je namreč tista, ki bo morala v obliki dokapitalizacije zagotoviti sredstva, saj družba stroškov zamenjave sedežnice ne more pokriti iz lastnih sredstev. Občinska uprava bo skušala za projekt pridobiti tudi nepovratna sredstva.

Družba Velika planina je že preverila trg rabljenih žičniških naprav po Evropi, še posebej se je osredotočila na tiste ponudnike, ki so v še sprejemljivi bližini in ki ponujajo naprave z odklopljivimi sedeži. "Na trgu rabljenih naprav tako ostane le nekaj možnosti," v investicijskem načrtu zamenjave sedežnice Šimnovec navaja Bombač.

Končni ponudnik oziroma prodajalec bo sicer enako kot izvajalec prestavitve in prenove naprave izbran s postopkom javnega naročila. Možno pa je ob takojšnji pripravi vse potrebne dokumentacije zagotoviti, da bo v prihajajoči poletni sezoni zamenjana sedežnica že obratovala.

Kot je pojasnil Bombač, je sedežnica Šimnovec bistvena za turistični center. V letu 2012 je prepeljala 21.500, lani, ko je obratovala le do konca novembra, pa skoraj 30.500 potnikov. Analiza prihodkov kaže, da je že samo neposredno ustvarjenega prihodka z napravo na letni ravni skoraj 120.000 evrov, na sedežnico pa so vezani tudi številni drugi prihodki Velike planine. Za ohranjanje in predvsem povečevanje obsega dejavnosti je tako zamenjava sedežnice nujna.