Svet

Alarm zaradi visokih koncentracij smoga

STA/M.J.
23. 12. 2013, 14.14
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V Bosni in Hercegovini so izdali opozorilo zaradi izredno visokih koncentracij onesnaženega zraka v mestih, ki vztrajajo že več dni. V Sarajevu in Zenici so izmerili izredno visoke koncentracije ogljikovega monoksida in prašnih delcev, položaj pa poslabšuje še megla, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Zaradi megle so sicer morali v Sarajevu odpovedati tudi nekaj poletov, kakih večjih sprememb pa tekom dneva ne pričakujejo. Meglo bi veter lahko razpihal šele v sredo, kar naj bi potem izboljšalo tudi kakovost zraka, napovedujejo meteorologi.

Hidrometeorološki zavod BiH je sicer zaradi onesnaženega zraka na območju razglasil tudi oranžni alarm, kar pomeni, da je okolje potencialno nevarno za zdravje prebivalcev. Najhuje je v industrijskih mestih, kot je na primer Tuzla, kjer so izmerili koncentracijo kar 600 mikrogramov prašnih delcev v kubičnem metru zraka.

Evropski standard je do 25 mikrogramov delcev manjših od 2,5 mikrometra v kubičnem metru zraka, kar je nad to koncentracijo pa je po mnenju strokovnjakov škodljivo za zdravje. "To nam kaže, da živimo na enemu najbolj onesnaženih območij v Evropi," je za tiskovno agencijo Federacije BiH Fena povedal strokovnjak za nadzor kakovosti zraka Martin Tais.

Meteorologi krivdo za visoke koncentracije smoga pripisujejo temperaturni inverziji v kotlinah, kjer so večja mesta, kurjenju premoga in drv v stanovanjih, pa tudi starejšim avtomobilom v BiH, ki ne izpolnjujejo sodobnih ekoloških standardov.

S podobnimi problemi se sicer sooča tudi Makedonija, kjer so morali zaradi smoga izdati opozorila v štirih mestih, vključno s prestolnico Skopje. Tudi tu so namerili desetkrat višjo koncentracijo od dovoljene, še poroča Tanjug.