Svet

Bombaš : Oprali so mu možgane!

jp
18. 12. 2013, 11.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Bostonski bombaš Tamerlan Carnajev naj bi bil prepričan, da je bil žrtev umske manipulacije. Takšna je ugotovitev ameriškega časopisa The Boston Globe, ki se je s primerom ukvarjal pet mesecev. Vsekakor drzna trditev, saj je povsem mogoče, da gre zgolj za priročen izgovor, a kaj, ko Centralna obveščevalna agencija ne slovi ravno po nedolžnih metodah.

Tamerlan, ki je bil ubit v strelskem obračunu s policisti štiri dni po tistem, ko naj bi z bratom Džokarjem izvedla bombni napad, naj bi imel po besedah njegovih družinskih prijateljev nekakšno obliko shizofrenije. Prav tako naj bi njegova mati dejala, da naj bi se pogosto počutil, kot da v njem živita dve osebi hkrati. »Verjel je v nadzor uma, ki na neki način razstavi človeka in ustvari novo osebnost, s katero mora ta človek nato živeti,« je dejal 67-letni Donald Larking, ki je Tamerlana srečeval v bostonski mošeji. »Signal, fraza ali kretnja so lahko dovolj, da se zbudi alternativna osebnost, dovzetna za manipulacijo. Tamerlan je mislil, da je to nekdo naredil njemu.« 

 

CIA menda ni opustila prikritega programa za pranje možganov.

 

Povezava med nadzorom uma in nasilništvom, kakršni so atentati na politične figure in teroristični napadi, je stalnica številnih odmevnih primerov. Tako naj bi James Holmes, ki je smrt sejal na premieri novega filma o Batmanu, dejal, da ga je »programiral« terapevt. Počutil naj bi se, kot da je v videoigri, možgane pa naj bi mu oprali s pomočjo nevrolingvističnega programiranja. Vse to spominja na še eno domnevno žrtev umske manipulacije, morilca senatorja Roberta F. Kennedyja, Sirhana Sirhana. Po poročanju iz leta 2005 naj bi dokazi namigovali, da je bil Sirhan mandžurski kandidat, žrtev pranja možganov, ki naj bi prevzel krivdo za umor. Po pričevanju očividcev naj bi bil v času, ko je pritisnil na sprožilec, v nekakšnem transu. »Sploh ni mogoče, da je Sirhan Sirhan ubil Kennedyja,« je dejal Sirhanov odvetnik Larry Teeter. »Umor je bil podtaknjen. Njegova naloga je bila zgolj, da prevzame krivdo. Zavestno ni bil vpleten, bil je le tepček. Ni bil pri sebi in ni se zavedal, kaj se dogaja.«

 

CIA menda ni opustila prikritega programa za pranje možganov.

Da se Centralna obveščevalna agencija (CIA) pri vzgajanju morilcev poslužuje pranja možganov, je zgodovinsko dejstvo. Kodno ime za ta prikrit, nezakonit program, je MK-ULTRA. Upravlja ga urad znanstvene obveščevalne službe, oddelek znotraj Centralne obveščevalne agencije. Veteran Victor Marchetti vztraja, da program ni bil opuščen. Ravno nasprotno, še vedno naj bi potekal. Po besedah Sirhanovih odvetnikov je bil slednji neprostovoljni udeleženec v zločinu, ker je bil izpostavljen prefinjenemu programiranju in tehnikam za poustvarjanje spomina, zaradi česar ni bil zmožen nadzorovati lastnih dejanj in misli. Tudi Jared Lee Loughner, ki je ubil kongresnico Gabrielle Giffords in šest drugih ljudi, naj bi bil obseden s programiranjem uma.

Sta bila torej brata Carnajev zmanipulirana v bombnem napadu na bostonskem maratonu ali gre zgolj za prikladen izgovor? Pravega odgovora najbrž ne bomo vedeli nikoli, bi pa tovrstna manipulacija razložila številna protislovja v zvezi s primerom. Denimo to, zakaj naj bi brata med obračunom s policijo vpila: »Tega nisva storila!« Tamerlanova teta trdi, da je gol, neranjen moški, ki ga je na posnetku aretirala policija, v resnici njen nečak. Nasprotno torej z uradno zgodbo, da je bil Carnajev smrtno ranjen med streljanjem. So ga torej ubili v priporu?