Svet

Rim se bo zrušil sam vase

J. P.
8. 12. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Mnogi turisti, ki prihajajo v Rim, sploh ne vedo, da se pod ulicami in trgi prepletajo starodavni predori, ki so jih izdolbli prvi Rimljani, gradbinci starega mesta. V zadnjih letih se zaradi predorov udira vse več stavb in cest.

V letu 2011 je bilo takšnih pripetljajev 44; leta 2012 77, letos pa so jih našteli 83. Znanstveniki se zdaj trudijo, da bi prepoznali šibka mesta in primerno ukrepali. Vzrok za predore je sama pokrajina, ki so jo oblikovali ognjeniki.

Ko so zgodnji kamnoseki odkrili, da se pod mestom nahajajo vulkanske kamnine, lahke in trdne, so začeli kopati v dolgih, ozkih linijah zunaj mesta.

Ko so zgodnji kamnoseki odkrili, da se pod mestom nahajajo vulkanske kamnine, lahke in trdne, so začeli kopati v dolgih, ozkih linijah zunaj mesta. Ker se je mesto širilo, so kopači pazili, da so te čim ožje, da ne bi ogrožale mesta nad njimi.

Naslednje generacije niso bile tako previdne in so začele kopati širše in manj stabilne predore. Med letoma 1875 in 2011 naj bi se po nekaterih raziskavah zgodilo vsaj 1800 udorov. V nekaterih primerih je plast med površjem in podzemnimi kavernami tako tanka, da se v teh sliši mestni vrvež. Ko bodo vse šibke točke prepoznane, pravijo strokovnjaki, jih bodo zapolnili z malto.