Svet

Tat je zagotovo mrtev

P.R. / STA
6. 12. 2013, 20.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Mehiške oblasti so v sredo našle ukradeno bolnišnično napravo, ki je vsebovala nevaren radioaktiven material, in tako predmete kot okolico že ustrezno zavarovale.

Ukradeni tovornjak so oblasti našle severno od Ciudada de Mexica, nekaj sto metrov stran pa še radioaktivno napravo. Vojska in policija sta območje zaprli, da bi preprečili morebitno kontaminacijo. Napravo z radioaktivnim kobaltom so sicer tatovi odstranili iz njene zaščitne škatle, s čimer so po navedbah policije ogrozili svoja življenja.

"Skoraj povsem gotovo je, da je, kdorkoli je ročno odstranil ta material, bodisi že mrtev bodisi bo kmalu umrl," je dejal vodja nacionalnih oblasti za jedrsko varnost Juan Eibenschutz. Tovornjak je bil z bencinske črpalke ukraden v ponedeljek, medtem ko je iz bolnišnice v severozahodnem mestu Tijuana prevažal radioaktivno napravo. Bil je na poti v obrat za obdelavo radioaktivnih odpadkov v osrednji zvezni državi Mehika. Šestdeset gramov kobalta 60 v napravi bi bilo po navedbah strokovnjakov mogoče uporabiti za izdelavo t. i. umazane bombe, eksplozivnega telesa, ki lahko razprši radioaktivni material na širšem območju.