Svet

Umrl je Nelson Mandela

STA/M.J.
5. 12. 2013, 23.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

V 95. letu starosti je danes na domu v Johannesburgu umrl legendarni borec za človekove pravice in nekdanji predsednik Južne Afrike Nelson Mandela. Smrt je naznanil predsednik Južne Afrike Jacob Zuma.

Nelson Rolihlahla Mandela se je rodil 18. julija 1918 v vasi Mvezo na območju Transkei v Južnoafriški republiki materi Nonqaphi Nosekeni in Henryju Mgadli Mandeli. Njegov oče je bil svetovalec poglavarja plemena Thembu. Ime Rolihlahla, ki mu ga je dal oče, pomeni "potegniti vejo drevesa", kar bi lahko pomenilo tudi "rogovilež". Angleško ime Nelson je dobil ob vstopu v šolo. Mladi Mandela je bil prvi član družine, ki se je šolal.

Pri 21 letih se je Mandela vpisal na univerzo v Fort Hare v vzhodni pokrajini Kapp, ki je bila pomembna izobraževalna ustanova za afriške intelektualce iz južne, srednje in vzhodne Afrike. Tam je spoznal tudi kasnejšega dolgoletnega političnega sopotnika Oliverja Tamba, kasnejšega predsednika Afriškega narodnega kongresa (ANC).

Zaradi spora z vodstvom univerze in da bi se izognil dogovorjeni poroki, je pobegnil v Johannesburg in ob delu vpisal študij prava. V Johannesburgu je postal tudi politično dejaven proti vladajoči belski manjšini. Leta 1943 se je pridružil ANC in skupaj z Oliverjem Tambojem in Walterjem Sisulujem ter drugimi ustanovil mladinsko ligo Afriškega narodnega kongresa.

Leta 1956 je bil Mandela skupaj s 155 drugimi aktivisti obtožen veleizdaje. Obsežen sodni proces se je končal leta 1961 z oprostitvijo vseh obtoženih. Mandela je bil sprva nasprotnik uporabe nasilja. Ko pa so bili marca 1960 v Sharpevilleju ustreljeni neoboroženi demonstranti, ANC in druge skupine proti apartheidu pa prepovedane, je Mandela s somišljeniki sprejel nujnost nasilnega boja proti apartheidu.

Leta 1961 je postal vodja oboroženega krila ANC, t. i. Umhkonto we Sizwe (Kopje naroda). Avgusta 1962 je za več mesecev odšel iz države in bil ob vrnitvi aretiran zaradi nezakonitega izstopa iz države in pozivanja k stavki ter obsojen na pet let zapora. Junija 1964 je bil ponovno obsojen, tokrat na dosmrtno ječo zaradi načrtovanja oboroženega boja.

Zaporno kazen je prestajal na otoku Robben pred obalo Capetowna v Atlantskem oceanu. Marca 1982 so ga po 18 letih premestili v zapor Pollsmoor v Capetownu, decembra 1988 pa v zapor Victor Verster blizu Capetowna, odkoder so ga leta 1990 izpustili na prostost.

K njegovi izpustitvi 11. februarja je po skupno 27 letih zapora pripomogla močna kampanja ANC in tudi mednarodni pritisk. K odpravi apartheida je veliko prispeval predsednik JAR v letih 1989-1994 Frederik Willem de Klerk, ki se je odrekel politiki rasnega razlikovanja, zaradi katere so JAR leta 1961 izključili iz Britanske skupnosti narodov (Commonweatlh) in leta 1974 iz ZN. Dosegel je izpustitev Mandele, uzakonitev temnopolte opozicije in preklical izredno stanje, uvedeno leta 1986.

Mandela in de Klerk sta leta 1993 za zasluge pri odpravi apartheida prejela Nobelovo nagrado za mir. Leta 1994 so v JAR potekale prve demokratične volitve, na katerih je zmagal ANC, apartheid pa je bil ukinjen. Novi parlament je Nelsona Mandelo 9. maja izvolil za prvega temnopoltega predsednika JAR.

Z uspešno demokratizacijo se je končala tudi mednarodna osamitev JAR. ZN so oktobra 1993 ukinili vse sankcije proti tej državi, maja 1994 je bila sprejeta v Organizacijo afriške enotnosti, današnjo Afriško unijo, junija istega leta pa je znova postala članica Commonwealtha. Leta 1999 je Mandelo na predsedniškem položaju nasledil Thabo Mbeki.

Po umiku iz politike in javnega življenja leta 2004 se je Mandela le redko pojavljal v javnosti. V JAR praznujejo 11. februar kot dan, ko je Mandela po 27 letih zapora znova stopil na svobodo. Posnetek Mandele, kako z dvignjeno pestjo in s svojo tedanjo soprogo Winnie ob sebi zapušča zapor, v katerem je preživel zadnja leta ujetništva, se je zapisal v zgodovino. Na njegov rojstni dan 18. julija pa svet v skladu z odločitvijo ZN obeležuje mednarodni praznik v njegovo čast.

Mandela, ki ga Južnoafričani ljubkovalno kličejo Madiba, je bil poročen trikrat, iz dveh zakonov je imel šest otrok. S prvo ženo Evelyn Mase je imel štiri otroke, a je ena hčerka umrla nekaj mesecev po rojstvu. Par se je ločil leta 1958. Kmalu zatem se je poročil z Nomzamo Winnie Mandela, a je zakonsko zvezo po 38 letih zaradi političnih pritiskov razdrl. Leta 1998, na svoj 80. rojstni dan, se je poročil z Graco Machel, vdovo Samore Machela, nekdanjega predsednika Mozambika in podpornika ANC, ki je 15 let prej umrl v letalski nesreči. Mandelin najstarejši sin Madiba Thembekili je leta 1969 umrl v prometni nesreči. Leta 2005 je zaradi aidsa umrl njegov drugi sin Makgatho Mandela.

Mandela je imel vrsto let težave z dihali. Nekoč čil boksar, ki je v zaporu kondicijo vzdrževal z različnimi vajami, je po dopolnjenem 90. letu starosti precej oslabel. Med prestajanjem zaporne kazni je zbolel za tuberkulozo, ki je pokopala tudi njegovega očeta. Zaradi neprimernega zdravljenja te bolezni so se mu nato ponavljale pljučnice. Leta 2001 je prebolel tudi raka na prostati.

Mandelo so 8. junija sprejeli v bolnišnico zaradi ponavljajoče pljučnice, vse od tedaj pa je bilo njegovo zdravstveno stanje bolj ali manj šibko. Danes je umrl na svojem domu v Johannesburgu.