Slovenija

Jankovića napadli s solzivcem

STA/M.J.
5. 12. 2013, 19.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Eden od udeležencev današnjih protestov v podporo komisiji za preprečevanje korupcije je ljubljanskega župana Zorana Jankovića, kot kaže, poškropil s solzivcem. Župan, ki so ga močno pekle oči, je po incidentu v spremstvu policistov odšel v mestno hišo.

STA

STA

Nekaj deset protestnikov se je namreč s Kongresnega trga, kjer so se zbrali, odpravilo na pohod po mestu, tudi proti ljubljanski mestni hiši. Glede na to, da v središču prestolnice poteka tudi Miklavžev sprevod, so med stojnicami srečali tudi ljubljanskega župana. Eden od njih je pristopil k Jankoviću in ga poškropil s solzivcem po obrazu in glavi.

Župana so začele peči oči, prijel se je za glavo in odšel v svoje prostore v Magistrat. Kot kažejo prve informacije, je šlo za solzivec.


Na ljubljanski policijski upravi uradnih informacij še nimajo. Po za zdaj znanih podatkih pa naj bi poškropili tudi enega od policistov.

Protest se je začel na ljubljanskem Kongresnem trgu, od koder so se protestniki najprej odpravili pred državni zbor, nato pa na pohod po prestolnici.

Pri eni od stojnic v bližini Prešernovega trga so naleteli na ljubljanskega župana Zorana Jankovića, ki ga je eden od udeležencev poškropil s solzivcem. Župan, ki so ga močno pekle oči, je po incidentu v spremstvu policistov odšel v mestno hišo, pozneje pa so ga odpeljali na urgenco. Po za zdaj znanih podatkih naj bi protestniki poškropili tudi enega od policistov.

STA

Protestniki so svojo podporo Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) izražali tudi s transparenti z napisi Podpora KPK, Shod proti korupciji 5.12., Poslance na minimalce in Penzionerji, delavci, otroci, kdo krade naše dostojanstvo? Skandirali so gesla Klemenčiča ne damo, Lopovi, Ne bomo plačali vaše Krize in podobno.

Ena od protestnic je v izjavi z medije poudarila, da Slovenija potrebuje neodvisno Komisijo za preprečevanje korupcije, nedavni odstop njenega senata pa bi moral biti opozorilo, "da izgubljamo še zadnjo nit demokracije, zadnjo nit pravne države". Vendarle pa tudi predsedniku KPK v odstopu Goranu Klemenčiču ne zaupa povsem.

Po besedah še enega od protestnikov se vstajniki borijo za njihove ustavne pravice. Pričakoval je sicer, da bo protestnikov več, a ugotavlja, da je odnos državljanov do korupcije indiferenten. Poudaril je še, da so doslej od njih zahtevali le mirne vstaje, vendar pa upa, "da ne bo dolgo mirno". "Vsaka revolucija, ko se je začela, je bila krvava. Z mirnim stanjem se v naši državi na splošno ne da nič doseči," je dejal.

"Ko bo počilo, jih bomo vse nesli iz parlamenta," je dodal še en protestnik, ki je s seboj prinesel tudi slovensko trobojnico z rdečo zvezdo.

Shod je varovalo nekaj deset policistov, nekateri so imeli tudi službene pse. Nekaj protestnikov so nazadnje tudi popisali.

Na protest je sicer prek družabnega omrežja Facebook vabila zveza vstajniških skupin Ljubljanski puntarji. V pozivu k protestu so zapisali, da mora odstop KPK biti zadnje opozorilo, da vladajoči delajo proti narodu, izključno za svoje koristi. Kot so napovedali, bo njihova podpora KPK hkrati tudi zahteva vladi, naj odstopi.