Zanimivosti

Da bi lahko nosila petke, si je odrezala nogo

jp
5. 12. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Enaindvajsetletna Newyorčanka Mariah Serrano se je rodila s spodvitim stopalom in nikdar ni nosila visokih pet. Na valeto je šla v zlatih športnih čevljih.Kot številna druga dekleta, odraščajoča v New Yorku, je tudi Mariah sanjala o službi v modni industriji, a ji je to preprečevalo njeno stopalo.

Facebook

»Bila sem pobita, ko so mi povedali, da nikoli ne bom mogla nositi visokih pet in da bi morala pozabiti na svojo sanjsko kariero,« je dejala Mariah. Luč se je na koncu predora pojavila šele, ko ji je specialist leta 2009 predstavil drugo možnost – amputacijo. »Moja mati je bila zgrožena, jaz pa nisem mogla nehati misliti na to.« Spodvito stopalo je mogoče zdraviti s protezami ali kirurškim posegom, a Mariah ni pomagalo nič od tega. Proteze je nosila vse življenje in prestala pet operacij.

Še je premišljala o amputaciji, ko je prebrala nekaj, zaradi česar se je lahko odločila. Bil je članek o njenem najljubšem modnem oblikovalcu Alexandru McQueenu, ki je za Aimee Mullins zasnoval par protetičnih nog. »Takrat sem vedela, kaj moram narediti.« Spoznala je, da je lahko dobro oblikovana proteza videti dobro, in se odločila za amputacijo. Okrevanje je bilo težko, a sčasoma se je rana dobro zacelila. Tisto zimo je dobila svoje prve čevlje s peto. Kmalu po tem dogodku so jo pri modni znamki Betsey Johnson zaposlili kot vodjo socialnih medijev.