Slovenija

Vložena obtožnica zoper šest mariborskih protestnikov

STA/M.J.
5. 12. 2013, 16.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Po septembrski obsodbi sedmih protestnikov je bil storjen korak naprej tudi v pregonu zoper drugo skupino protestnikov, priprtih na tretji mariborski vstaji. Zoper tri protestnike je tožilstvo vložilo obtožni predlog na okrajno sodišče, zoper šest pa je obtožnico na okrožno sodišče, so danes za STA povedali na mariborskem tožilstvu.

Arhiv Svet24

Po tretji mariborski vstaji 3. decembra lani je bilo kazensko ovadenih 28 protestnikov. Od tega jih je bilo dvanajst po hitrem postopku obtoženih sodelovanja v skupini, ki je uradni osebi preprečila uradno dejanje, zoper ostalih 16 pa je bila vložena ovadba zaradi napada na uradno osebo, kar je resnejša obtožba.

Medtem ko je postopek zoper dvanajsterico na okrajnem sodišču jeseni prišel do delne, še nepravnomočne obsodbe, se zdaj očitno razpleta tudi pri ostalih ovadenih, katerih število se je tekom preiskave zmanjšalo.

Kot je za STA danes pojasnila namestnica vodje Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Januša Kušar Rotman, je pristojni državni tožilec zoper šest oseb vložil obtožnico na Okrožno sodišče v Mariboru, zoper šest oseb je odstopil od kazenskega pregona, zoper tri osebe pa je vložil obtožni predlog na Okrajno sodišče v Mariboru. Kazenski postopek zoper enega je ustavil že prej.

Kot je pred dnevi poročal časnik Večer, tožilstvo trojici, zoper katere je vložen obtožni predlog na okrajnem sodišču, očita napad na uradno osebo, a jih ne bremeni, da bi to počeli z nevarnim predmetom. Zato jim preti nižja kazen kot šesterici, zoper katere je bila vložena obtožnica na okrožnem sodišču.

Na tretji mariborski vstaji so policisti pridržali 119 ljudi, od tega jih je bilo kazensko ovadenih 28. Dvanajstim obtoženim sodelovanja v skupini, ki je uradni osebi preprečila uradno dejanje, so sodili na okrajnem sodišču. Od tega sta dva že takoj na začetku sojenja priznala krivdo in bila obsojena na večmesečno pogojno zaporno kazen. Deset jih krivde ni priznalo, zato je steklo sojenje. Sodnica jih je sedem septembra obsodila na sedem mesecev zapora, s tem da je obramba napovedala pritožbo. Ostali trije so jo odnesli brez kazni.