Svet

Mala deklica je prežala na pedofile

Č. K.
7. 11. 2013, 09.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nizozemska organizacija Terre des Homes je včeraj sporočila, da je oblikovala virtualno deklico, s katero ji je na svetovnem spletu uspelo ujeti več kot tisoč pedofilov, ki so prežali na svoj plen.

Kot je pojasnil predsednik organizacije Albert Jaap van Santbrik, so deklico poimenovali Sweetie, v stik z njo pa je stopilo več deset tisoč oseb, ki so bile pripravljene plačati velike vsote denarja (gibale so se do več tisoč evrov), da bi malo Sweetie videle golo prek spletne kamere.

»Z malo več časa in malo več denarja bi lahko odkrili več deset tisoč pedofilov,« Hans Guyt

Sogovornikom mlade Sweetie se še sanjalo ni, da v resnici komunicirajo z ekipo predstavnikov nevladne organizacije, ki je delovala iz skladišča v nizozemskem Amsterdamu. Ekipa je vsak pogovor posnela in iskala sledi za identifikacijo pedofilov. Tako je uspelo ekipi organizacije Terre des Homes identificirati več kot tisoč pedofilov iz 71 držav (največ iz ZDA, Velike Britanije, Avstralije, Italije, Turčije, Nemčije, Nizozemske in celo dva iz Bosne in Hercegovine).

Ker so pedofili menili, da so na spletu varni, članom organizacije ni bilo težko pridobiti njihovih naslovov, telefonskih številk in osebnih podatkov. »Vse to smo nato predali organom oblasti in Interpolu,« je dejal predstavnik organizacije Hans Guyt. Namen akcije nizozemske organizacije, ki se bori za pravice otrok, je bil opozoriti ljudi in oblasti na vse bolj razširjen pojav otroške prostitucije prek spleta in na nezadovoljivo kaznovanje tistih, ki se na spletu ukvarjajo s spolnim turizmom.

Po podatkih ZN je vsako minuto na spletu delujočih 750.000 pedofilov.

»Z malo več časa in malo več denarja bi lahko odkrili več deset tisoč ljudi, ki so pripravljeni plačati, da bi malo deklico videli prek kamere,« je opozoril Guyt in ob tem podal še šokanten podatek, da so v zadnjih petih letih pred roko pravice privedli le šest kriminalcev, ki so svojo spolno slo izživljali z mladoletnimi osebami prek spleta. Še bolj pretresljiv pa je podatek, da vsak minuto na spletu na svojo žrtev preži 750.000 pedofilov.