Slovenija

Ko študentski funkcionar na rajžo gre

robert.marin@svet24.si
7. 11. 2013, 08.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kako so izbrani poslanci študentskega zbora ŠOU v Ljubljani s prijatelji potovali v Kanado spoznavat življenje, navade, kulturo, folkloro in poslovno etiko te dežele, pri tem pa mimo pravnih standardov študentske organizacije samo za letalske vozovnice zapravili dobrih 18 tisoč evrov.

Facebook

Tožilstvo ŠOU v Ljubljani je te dni zoper vodjo projekta ŠOU spoznava svet:  Kanada 2013 Lenarta Gerkmana in predsednika ŠOU v Ljubljani Roka Likoviča vložilo obtožnico, in sicer zaradi domnevne kršitve pravilnika o projektih in pravilnika o finančnem poslovanju. Pod obtožbo se je zaradi domnevne kršitve pravilnika o finančnem poslovanju znašlo tudi predsedstvo ŠOU v Ljubljani, ki je po statutu odgovorno za sprejemanje dobrih poslovnih odločitev.

"Na ŠOU ni korupcije, saj se pravilniki nikoli ne kršijo, so le inovativno tolmačeni," tožilec ŠOU v Ljubljani Luka Tetičkovič.

Julija je v Kanado za 14 dni odpotovalo pet poslancev koalicijskega kluba Sui Iuris s prijatelji, skupaj 20 ljudi (med njimi ni bilo predsednika Likoviča), potovalna agencija STAL, d. o. o., pa po prepričanju tožilstva ni bila izbrana v skladu s pravilnikom o finančnem poslovanju.

Ta določa, da mora naročnik oziroma vodja projekta, če vrednost storitve presega 500 evrov, izbrati tri ponudbe različnih izvajalcev in se med njimi odločiti za najugodnejšo. Izbrano podjetje STAL je bilo brez konkurence, končni znesek za plačilo letalskih vozovnic pa je znašal 18.323 evrov.

To pa še ni vse. Naročnik s podjetjem STAL sploh ni sklenil pogodbe, čeprav bi jo po pravilniku o finančnem poslovanju moral, še bolj bizarno pa je, da so si štirje junaki z vrha ŠOU v Ljubljani (Gerkman in še trije poslanci koalicijskega kluba Sui Iuris)  za dobro izpeljan projekt izplačali po 1500 evrov nagrade.

Pod obtožbo se je znašlo tudi predsedstvo ŠOU v Ljubljani, katerega člani so soglasno potrdili plačilo predračunov agenciji STAL in s tem po prepričanju tožilstva prekršili pravilnik o finančnem poslovanju. Predsedstvo je namreč po statutu odgovorno za sprejemanje poslovnih odločitev, predsednik ŠOU v Ljubljani, študentski ministri in nosilci pooblastil pa so tudi odškodninsko odgovorni, če s svojim ravnanjem ali opustitvijo povzročijo škodo ŠOU v Ljubljani.

In po oceni tožilstva je s projektom nastala škoda v višini cene letalskih vozovnic, torej 18.323 evrov. Tožilstvo tako za Gerkmana, Likoviča in Predsedstvo ŠOU v Ljubljani predlaga denarno kazen v višini 75 odstotkov povprečne bruto plače.

"ŠOU ima načrtno slabo spisane pravilnike, pred nekaj meseci so na primer spreminjali Pravilnik o finančnem poslovanju in iz njega v praksi izločili postopek javnega razpisa in določilo pisne pogodbe. Obramba se zdaj sklicuje, da jim pogodbe s podjetjem ni bilo treba podpisati, saj v pravilniku piše le, da mora biti pogodba sklenjena. Pravno gledano, je pogodba zato lahko ustna. Iz tega lahko zaključimo, da na ŠOU ni korupcije, saj se pravilniki nikoli ne kršijo, so le inovativno tolmačeni," je za Svet24 pojasnil tožilec Luka Tetičkovič.

Na kravje kupčije znotraj ŠOU v Ljubljani sicer  vztrajno opozarja organizacija progresivnih študentov Iskra, kjer si prizadevajo za reformo organizacijske strukture ŠOU v Ljubljani. "Poslanski klubi v Študentskem zboru ne gojijo jasne politične linije, saj v Študentski zbor in koalicijo vstopijo predvsem zavoljo finančnih interesov. Z glasovi poslancev se namreč mešetari na podlagi dodeljevanja projektov, za katere je Študentski zbor letos namenil nekaj več kot 150.000 evrov študentskih sredstev," so med drugim zapisali v izjavi za javnost. In nekoliko cinično dodali: "Deklarativno je 27.000 evrov težek projekt Kanada 2013 seveda služil študentskim interesom, saj so se udeleženci vrnili z dragocenimi izkušnjami in potopisi, ki so jih na odprtih seminarjih delili s študentsko javnostjo. Mimo tega pa je obisk vseh poslovnih in akademskih ustanov v Kanadi pustil še lep pečat v njihovih življenjepisih."

Facebook