Slovenija

Začenja se še tretje sojenje Kanglerju, a brez njega

STA / S.R.
7. 11. 2013, 07.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na mariborskem okrajnem sodišču se bo danes začel že tretji v vrsti sodnih postopkov, ki tečejo zoper nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja. Na zatožni klopi naj bi se znašel skupaj z direktorico Medobčinskega javnega stanovanjskega sklada Maribor Tanjo Vindiš Furman v zadevi zaposlitve nekdanje podžupanje, a ga tja zaradi bolniške ne bo.

Na današnjem predobravnavnem naroku naj bi se tako o krivdi izrekla le Vindiš Furmanova, saj je Kangler, kot je potrdil za STA, enako pa je zatrdil tudi njegov odvetnik Marko Bošnjak, še vedno na bolniškem dopustu. Iz istega razloga je preklicano tudi za petek razpisano nadaljevanje predobravnavnega naroka v zadevi Toplarna, ki se je začel 25. oktobra, a se je Kangler tudi takrat opravičil zaradi bolezni.

V tokratni zadevi tožilstvo nekdanjemu županu in Vindiš Furmanovi očita zlorabo uradnega položaja ali uradnih pravic ter sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje. To naj bi storila z zaposlitvijo zdaj tudi že nekdanje podžupanje Astrid Bah na stanovanjskem skladu, pri čemer naj bi bil razpis prirejen prav za njo, nato pa ji je sklad plačal še šolnino za pridobitev sedme stopnje izobrazbe.

Konec oktobra se je sicer na istem sodišču proti Kanglerju začel tudi sodni proces v zadevi Toplarna, v katerem se je na zatožni klopi znašel skupaj z direktorjem javnega podjetja za gospodarjenje s stavbnimi zemljišči Mojmirom Grmekom. Slednji je krivdo že zanikal, Kangler pa se o tem zaradi bolezni še ni izjasnil.

Medtem ga je okrajno sodišče maja letos sicer še nepravnomočno že obsodilo na sedem mesecev zapora v zadevi sporne dodelitve stanovanja vedeževalki Karin Ježovita.

Mariborsko tožilstvo je zahteve za opravo preiskave vložilo še v zadevi Tržnica zaradi kaznivega dejanja jemanja podkupnine ter pri združeni ovadbi v zadevah Pravoslavna cerkev in podjetje MC Line zaradi kaznivega dejanja sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje.