Svet

Nas čaka radijski mrk?

S.R.
3. 11. 2013, 08.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na Soncu se je zadnjih sedmih dneh zgodilo več kot 24 sončnih izbruhov, ki so proti Zemlji poslali velike količine sevanja, ki bi lahko imelo katastrofalne učinke za komunikacijo na Zemlji.

Ameriška organizacija za nadzor oceanov in atmosfere NOAA je samo v zadnjih nekaj dneh izdala štiri opozorila pred radijskim mrkom saj je bilo na Soncu res divje. Sevanje, ki je posledica izbruhov sicer ne more prebiti naše atmosfere in nas kakorkoli neposredno ogroziti, lahko pa povzroči motnje v ionosferi, po kateri potujejo radijski in GPS signali. Na Soncu se je od 23. oktobra sicer zvrstilo 24 srednje močnih izbruhov tipa M, ter štirje najmočnejši izbruhi tipa X. Sonce se sicer približuje vrhuncu 11-letnega cikla in je v fazi t.i. solarnega maksimuma, zato je tovrstna povečana aktivnost pričakovana.

Holly Gibert iz Nase je povedala, da je bila pot do maksimuma tokrat nenavadno mirna, tako da sedaj izgleda, da se je Sonce končno prebudilo. Nedavne izbruha so spremljali tudi pojavi imenovani CME (coronal mass ejection), ki so proti Zemlji poslali na milijarde ton Sončeve plazme. Ti delci potujejo izjemno hitro in Zemljo dosežejo v treh dneh po izbruhu. Tako kot radiacija pri izbruhu, tudi ti delci ne morejo prebiti naše atmosfere, lahko pa motijo satelite in elektronske naprave v vesolju in na Zemlji. CME-ji lahko povzročijo tudi geomagnetne nevihte. Slednje nastanejo zaradi močnih izbruhov na Soncu, ki motijo Zemljino magnetno polje. Prav te geomagnetne nevihte nato motijo komunikacije in povzročajo motnje v delovanju električnega omrežja.